Food Talk: Hajde još malo da pričamo o hrani!

by | septembar 16, 2014

FoodTalk 2014-101

Na konferenciji o hrani Food Talk, u organizaciji Color Press Groupe, uživali smo u pikantnim razgovorima i gastro delikatesima. Na portalu vam prenosimo kulinarska iskustva muzičara Nenada Kneževića Kneza i Milana Mumina, te slikara Janoša Mesaroša, a u štampanom izdanju L&Z (na kioscima od 20. septembra) biće još razgovora o hrani!

MIian Mumin

MILAN MUMIN već godinama živi malo u Novom Sadu, a malo u Njujorku. Kad bi ga pitali kojim se poslom bavi, mogao bi da kaže da je i muzičar i njujorški taksista. Bez obzira gde je, podjednako uživa u kuvanju:

Omiljena su mi naša tradicionalna jela poput pasulja, škembića, mućkalica, a što se internacionalnih recepata tiče svi kažu da jako dobro pravim tatar biftek. Nije baš vojvođansko jelo, ali me je majka naučila da ga spremam. Veliki sam poklonik iznutrica, koje mnogo ljudi ne voli. Tu ljubav ne umanjuje ni to što ih je teže naći, a priprema traži mnogo više truda nego kad se kuva meso. Na mojoj listi drage hrane prvo mesto dele jare, iznutrice i divljač. Divljač tu i tamo znam da spremim, za jare je potrebna umešnost oko rotiranja, a što se iznutrica tiče volim baš sve. Omiljen mi je paprikaš od srca i bubrega, a za velikim zadovoljstvom kuvam i jedem škembiće, tetive, bubrege, srca, brizle, krezle…

knez

Posle učešća u panelu „Kuvam i živce čuvam“, muzičar NENAD KNEŽEVIĆ KNEZ s ponosom je pričao o svom kulinarskom umeću:

Najbolje spremam jagnjetinu, a koliko sam u to uveren govori i činjenica da sam je poslužio i Francuzima, koji imaju po 2-3 Mišelinove zvezdice. Da bi bila potpuni spektakl, mnogo toga treba uraditi. Počinje se od odabira, jer nije svejedno iz kog je područja, a onda slede 3-4 dana stajanja u marinadi, s tim što je moja mala tajna kako je pravim. Umeće je i kako ćete je špikovati, a kad hoću da goste posebno iznenadim pravim jagnjetinu na mediteranski način. Interesantna su i moja variva i čorbe, koje vrhunski kuvam, a moram da se pohvalim i pastama. Njih sam prvo savladao, ali mi njihovo pravljenje nije postalo rutina, već uvek nastojim da one koji će ih jesti iznenadim nekom neobičnom kombinacijom sastojaka.

Janos Mesaros

Neretko čujemo „kulinarstvo je umetnost“, ali ima i onih kojima to poređenje smeta. Budući da je JANOŠ MESAROŠ i slikar i kulinar, zaključili smo da je prava osoba za pitanje – da li je greh zvati kuvanje umetnošću. „Jeste umetnost i to velika. Suština je savršenoj meri i harmoniji. Ako u slikarstvu ne postoji ta savršena mera i harmonija, deluje napadno i nestimulativno. Slikarstvo je, baš kao što su to muzika i kulinarstvo, dodir zadovoljstva„, zaključio je on.

Pogledajte i: Kako Džejmi Oliver nazdravlja rakijom i šta je poručio učesnicima „Food Talka“!

Autor: Life Content, Brankica Treskavica
Foto: Life Content, Mirko Tabašević, Bojan Bokić

Tagovi: