Francuskinje decenijama strogo kriju tajnu vitkosti. I dopašće vam se!

by | decembar 9, 2016

Sir, čokolada, vino, bez opterećivanja – za prosečnu Francuskinju ovo je svakodnevica. I stranci su se oduvek pitali kako im uspeva da budu tako zanosne i mršave kad redovno uživaju u „grešnim zadovoljstvima“ od kojih se ostatku sveta stvara topli pokrivač na stomaku. Stvar je, zapravo, vrlo prosta, ali neočekivana. Bar za naše poimanje ishrane i umetnosti življenja.

hrana na stolu

Foto: Guliver/Getty Images

Predstavljamo vam 10 pravila u ishrani koje su vekovima deo francuske tradicije i zahvaljujući kojima su njihove dame među najlepšim, ali i najzadovoljnijim ženama na svetu.

1. Hrana je svetinja

Ovo je osnovni postulat svakog Francuza kad je ishrana u pitanju. Sto za ručavanje je oltar i tako mu se i pristupa – sa poštovanjem, pažnjom i ljubavlju. To pre svega znači da brza hrana ne dolazi u obzir. One obično ručaju i večeraju u restoranima ili kafeima, a obrok je povod da se uživa u lepoti i da se ona podeli sa prijateljima. Količinama se ne opterećuju, ali su kvalitetom i izgledom hrane opsednuti. Samo takva hrana je i hrana za dušu (ako je verovati njima na reč).

2. Uvek izaberi kvalitet

Najbolje, najsvežije, probrano – ovo je uvek prvi izbor jedne prosečne Francuskinje. Pre će se odlučiti za manje, a skuplje i kvalitetnije, nego za više, a jeftinije. Malo dobre crne čokolade ili domaće torte pre nego mnogo jeftinog sladoleda, malo sveže ribe, pre nego mnogo jeftine piletine sumjivog porekla.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

3. Spustite viljušku na tanjir

Francuskinja u jelu voli da uživa polako. Ona neće navaliti na porciju koliko god da je gladna, već će između zalogaja viljušku spustiti i to vreme posvetiti da ćaska s prijateljima. Žvakaće polako, a posvetiće se svakom zalogaju. Obrok je prilika da se slavi dobar ukus i prijateljstvo.

Pročitajte i… Dijeta u kojoj nema odricanja i gladovanja, a kilogrami nestaju! Evo i kako!

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

4. Ne uskraćuj sebi zadovoljstvo

Mala „grešna zadovoljstva“ apsolutno su poželjna. Francuskinjama je prioritet da budu zadovoljne i srećne, a kako će u tome uspeti ako se nečega što vole odriču u potpunosti. Umesto toga, one biraju da to unose u malim količinama. Baš zato im se na stomačiću i ne vidi taj kalorični bri ili pačeća pašteta. Naravno, svesne su da kroasane ne treba tamaniti dva puta dnevno, ali kad ga požele, neće ga sebi uskratiti.

5. Sve je u ravnoteži

Francuskinje vrlo dobro znaju razliku između udovoljavanje sebi i iživljavanja. Ako žele da zadrže liniju, sigurno neće navaliti na tortu, hleb i sir u istom danu, nego će to fino rasporediti. U tom balansiranju i leži tajna – ako si posle ručka pojeo tortu, imaćeš laganu večeru, sutradan sebe možeš častiti čokoladom, a dan posle toga orahe.

6. Nema preterivanja sa šećerom i soli

Elegancija ukusa je prepoznatljiv kvalitet u francuskoj kuhinji. Začini se koriste samo da pojačaju prirodni ukus namirnica i aromu sastojaka. Preterivanje u bilo čemu nije dobro i to ih uče od malih nogu. Ništa preslano, preslatko, premasno kod njih jednostavno ne dolazi u obzir.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

7. Strpljivo će sačekati večeru umesto da pojede „nešto s nogu“

Šolja kafe uz neki keksić dolazi, naravno, u obzir između obroka, ali kao i u svemu, nema preterivanja. Za nju je glad samo uzbudljivi aperitiv pre večere i zato će radije sačekati na to sočno parče mesa i salatu, umesto što će pojesti hamburger. Ako je, pak, previše gladna, počastiće sebe nekim laganim jogurtom bez zaslađivača.

Pročitajte i… Kloi je smršala 20 kilograma, a kaže da to ne bi uspela bez ove 3 namirnice

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

8. Postavljanje stola je umetnost

Ima li većeg zadovoljstva od toga da jedete svoj obrok polako, u dobrom društvu, za lepo dekorisanim stolom? Ne za Francuze. Oni nisu naviknuti na ručak za kompom u toku kog će morati da ližu svoje prste kako bi nastavili kucanje na tastaturi. Dugačke pauze za ručak su u Francuskoj uobičajena stvar, a savršen sto je idealno plato za to umetničko delo kakvo je hrana.

9. Fizička aktivnost je za uživanje, ne za trošenje unetih kalorija

Deo nacionalne kulture u Francuskoj je aktivan fizički život. Francuskinje vole da pešače, planinare, da voze kajak, igraju tenis, džogiraju, skijaju… I mnogo hodaju! Sve to je sastavni deo njihovog života, a ne očajnički način da se steše figura. Agresivno vežbanje za njih je nasilje prema sopstvenom telu i psihi, a to, skapirali ste do sad, nikako ne dolazi u obzir.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

10. Francuskinje ne kažnjavaju sebe zbog grešaka

Svi smo mi samo ljudi i volimo da udovoljimo sebi. Čak i kada u nečemu preteraju, Francuskinje neće biti očajne zbog toga, niti će sebe mrzeti i kažnjavati. „Preko trnja do zvezda“ jednostavno nije krilatica koja je ikada uspela da se zapati u francuskom mentalitetu. Kad bi morala da svaki dan broji kalorije, pala bi u duboku depresiju. U tome leži tajna življenja sa uživanjem.

Pročitajte i… Prestala sam da pravim 3 ključne greške za doručak, i konačno počela da mršavim


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

 

Tagovi: