Greške koje svi pravimo kad kuvamo supu

by | decembar 10, 2014

Iako se pripremanje supe čini kao lak kulinarski zadatak jer zahteva samo lonac vode, povrće i meso, skuvati savršenu supu nije tako jednostavno.

supa

Prilikom kuvanja supe mnogi od nas prave greške kojih nismo ni svesni.

1. Kuvanje na visokoj temperaturi

U želji za što bržim ručkom, većina nas će supu kuvati na maksimalnoj temperaturi. U tom slučaju meso bi moglo da bude suvo, a povrće prekuvano. Da biste iz svih namirnica izvukli najbolje supa se mora krčkati na što nižoj temperaturi. Jačina kuvanja trebalo bi da bude takva da se na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mehurića.

2. Nedovoljno soli

Ništa nije toliko bitno kao prava količina soli. Dok kuvate supu obavezno je, s vremena na vreeme, okusite kako biste pogodili tačnu količinu začina. Verujte svojim čulima više nego receptu.

3. I voda je dovoljna

Iako mnogi od nas u supu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje supa može biti savršeno ukusna. Supe napravljene samo od vode s idealnom količinom začina i soli mogu biti sjajne. Da biste pojačali aromu, možete probati s jednim neobičnim savetom. Naime, pred kraj kuvanja dodajte malo kore parmezana za intenzivniji ukus.

4. Prekuvano povrće

Iako mnogi odmah na početku kuvanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je greška koju bi svakako trebalo izbegavati. Naime, povrću je potrebno mnogo manje kuvanja nego mesu, pa ga morate postepeno dodavati u supu, u zavisnosti od toga koliko mu je vremena potrebno da se skuva. Odmah na početku možete staviti celer i luk, pa meso, a poslednjih pola sata dodajte šargarepu i po želji ostalo povrće.

5. Neodgovarajući začini

Kako bismo poboljšali ukus supe i dali joj drugačiju notu često znamo da eksperimentišemo sa začinima i pritom preteramo. Iako su oni najbolji način na koji možemo poboljšati ukus i izgled supe, pri odabiru treba paziti da se ukusi dobro sjedine. Pokušajte sa sveže mlevenim biberom, začinskim biljem ili pak malo narendanog parmezana. Odlični dodaci za krem čorbe su jogurt, kisela  pavlaka, a možete probati i s prženim semenkama bundeve.

Izvor: zadovoljna.hr
M.K.

Tagovi: