Hedonizam nije precenjen: Kako da zaista uživate u obrocima, a da se ne ugojite

by | oktobar 7, 2016

Ne preskačite obroke

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Ako sebe dovedete u situaciju da ste mnogo gladni, mnogo je veća šansa da ćete pojesti mnogo hrane. Nije slučajno da većina ljudi jede tri obroka dnevno, uz možda neku užinicu – to je dinamika koja odgovara metabolizmu većine ljudi. Držite se toga što više možete ako ne želite da se ugojite.

Pazite u restoranima

Porcije u restoranima – a ovo važi i za kafane, kioske, salaše i praktično sva mesta na kojima vam neko pravi hranu – su značajno veće nego kod kuće. Naravno, niko ne tvrdi da treba jesti samo ono što sami skuvate, ali potrebno je ponekad se podsetiti na to da je prosečna porcija mesa u ugostiteljskom objektu čak tri puta veća od preporučene porcije mesa u jednom obroku! Zato nije loše naručiti pola porcije kada god to možete – ili prosto pojesti pola a tražiti da vam ostatak zapakuju.

Počnite obrok supom

Možda ne deluje baš kao logično rešenje za smanjenje unosa hrane, jer vas zapravo savetujemo da unosite više hrane – ali istraživanja Nacionalnog instituta za zdravlje Sjedinjenih Američkih Država su pokazala da ljudi koji jedu supu na početku ručka unose u proseku 20% manje kalorija, pre svega zbog osećaja ispunjenosti stomaka koji supa donosi. Za najbolji odnos kalorija i sitosti započnite obrok bistrom supom ili čorbom od povrća.

Veličina je bitna – kada je reč o tanjiru

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Studija koju su 2012. obavili nutricionisti sa Kornel univerziteta je pokazala da boja tanjira ima uticaja na veličinu porcije koju na njega sipate. Ako je kontrast u boji između tanjira i hrane veliki (npr. špageti bolonjez na belom tanjiru), ljudi sipaju za oko 22% manje hrane nego na tanjir boje slične boji poslužene hrane. Pored toga, ako hranu stavite na veliki tanjir, delovaće vam kao da je ima manje, tako da ćete u proseku sipati 14% više hrane nego u mali tanjir. Zato birajte manje posude za služenje, a neće škoditi ni da imate posuđe raznih boja, kako biste mogli da služite različite vrste hrane sa što manje kontrasta!

Posvetite se obroku

Potrebno je 20 minuta da iz želuca stigne signal do mozga da je sit. Za to vreme može puno da se pojede, ako jedete brzo i u velikim zalogajima. Pored toga, sporije i temeljnije žvakanje ne samo da povećava uživanje u ukusu, nego i rasterećuje želudac koji malo manje mora da koristi kiselinu da bi razgradio hranu. Preporučljivo je i da uklonite sve moguće stvari koje bi vam mogle odvući pažnju dok jedete, kao što su kojekakvi ekrani ili knjige – a nažalost, i dobro društvo uz obrok često bude podsticaj da više jedete.

Ne jedite iz pakovanja

Ovo je u suštini vrlo jednostavno i intuitivno – a istraživanja potvrđuju da ljudi u proseku pojedu 50% više grickalica kada jedu direktno iz kese. Ovo važi i za zakusku direktno iz frižidera, koja je čest i omiljen sport kod nas, naročito noću. Kad god možete, potrudite se da napravite sebi obrok i stavite ga na tanjir (i pazite na boju i veličinu tanjira).

Bonus savet za napitke: Pijte iz uzane i visoke čaše

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Studija objavljena u naučnom žurnalu BMJ 2005. godine je pokazala da čak i iskusni barmeni sipaju 20% više pića u nižu, širu čašu. Zato se svakom ko želi da malo smanji kalorije dobijene iz tečnosti prepručuje da pije iz uzane, visoke čaše. I ne ustručavajte se da dodate leda, jer je to ipak samo voda – a činiće vam se kao da ste popili više svog omiljenog pića. Ako je taj trik dobar za lance restorana brze hrane, dobar je i za vas!

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Tagovi: