Hleb i testenina mogu da vam pomognu da smršate?

by | jul 1, 2016

Mnogi veruju da je sendvič za ručak, ili testenina za večeru, veliki greh, te da su ovakvi obroci pogubni za vitku figuru. Međutim, novija istraživanja pokazuju da ishrana bogata ugljenim hidratima može da vam pomogne da smršate.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

„Ugljeni hidrati definitivno mogu da vam pomognu da izgubie na težini, samo treba da znate koje ugljene hidrate da jedete“, objašnjava nutricionista dr Mišel Braud.

Pročitajte i… 7 najvećih zabluda o zdravoj hrani i mršavljenju

„Bez ugljenih hidrata, vaše telo će zadržati višak masti, jer mu upravo oni nedostaju kao glavni izvor neophodne energije“, kaže Mišel i objašnjava:
„U stvari, izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane može da uspori metabolizam i proces sagorevanja masti, što može otežati vaš put ka vitkom telu, jer su ugljeni hidrati neophodni za pravilno funkcionisanje vašeg organizma“.

Zašto su vašem telu neophodni ugljeni hidrati, koji su simptomi njihovog nedostatka, te kako da odaberete dobre i kvalitetne ugljene hidrate pročitajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Grčevi u mišićima, nizak nivo energije, umor, slaba mentalna funkcija, glad, opstipacija i ćudljivost su svi potencijalni sporedni efekti koji se mogu javiti usled potpunog izbacivanja ugljenih hidrata iz ishrane. „Ugljeni hidrati su glavni izvor energije koji vam je neophodan, naročito ako vežbate, jer oni hrane vaše mišiće. Ako izbegavate ugljene hidrate u ishrani nećete imati dovoljno energije za kvalitetan trening, što znači da će i efekti vežbanja biti umanjeni“, kaže Mišel.

Pročitajte i… Stalno ste gladni? Ovih 9 stvari izazivaju apetit

„Ugljeni hidrati iz žitarica i proizvoda od celog zrna su bogat izvor gvožđa, magnezijuma i vitamina B – koji su važni za održavanje nivoa energije i pravilno funkcionisanje mišića“, kaže ona.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ugljeni hidrati su važni i za rad vašeg mozga, jer je za pravilan rad ovog organa neophodan glikogen, koji dobijamo upravo iz ugljenih hidrata. „Kada glikogen padne na minimum, telo počinje da sagoreva masti koje tada obezbeđuju potrebnu energiju, ali ovo sagorevanje masti nije tako kontinuirano kao sagorevanje glikogena. Kada se ovo desi, javlja se zamor, a posledice mogu biti i simptomi poput suvih usta, neprijatgnog zadaha, vrtoglavice, mučnine, nesvestice. Zapravo, simptomi veoma nalikuju onima kada imate grip“, objašnjava Mišel.

Pročitajte i… Protivnici vitkog struka: Namirnice koje uzrokuju nadutost stomaka

Ugljeni hidrati su takođe od vitalnog značaja i za regulisanje rada hormona koji utiču na kvalitet sna, libido i na raspoloženje.
„Ugljeni hidrati, uključujući i namirnice od celog zrna, i one od prerađenih ugljenih hidrata, pozitivno utiču na mozak i na serotonin – hormon sreće. Kada izbacite zdrave ugljene hidrate iz ishrane, vaše mentalno zdravlje i raspoloženje „odlaze“ zajedno sa njima“, kaže Mišel.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Iako smanjenje ugljenih hidrata može dovesti do kratkotrajnog gubitka težine, rezultati su često privremeni, a kada ih ponovo uvedete u ishranu postoji velika opasnost da prebrzo vratite izgubljene kilograme.

Pročitajte i… Namirnice za lepe mišiće: Da li se pravilno hranite nakon treninga?

„Kada smanjite unos ugljenih hidrata, možete lako primetiti kako kilogrami „magično“ nestaju. Međutim, kada vaše telo shvati da mu nedostaje potrebna energija, vaš metabolizam će se usporiti kako bi trošio što manje energije koju poseduje. A kada ponovo počnete da jedete ugljene hidrate, kilogrami će naglo početi da se vraćaju i gomilaju, više nego što je to uobičajeno, kako bi vaš organizam nadoknadio energiju koja mu je falila“, kaže Mišel.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako prepoznati kvalitetne ugljene hidrate?

Neće svi ugljeni hidrati izazvati gojenje, a namirnice od integralnog zrna su odličan izbor.

Beli hleb spada u kategoriju „jednostavnih“ ugljenih hidrata, uz kolače, peciva, krompir i beli pirinač – a ove namirnice, kako veruju britanski naučnici ne zaslužuju tako lošu reputaciju koju su stekle, iako bi trebalo da ih jedete u minimalnim količinama.

Pročitajte i… “Ručna dijeta”: Metod mršavljenja koji osvaja svet

„Prosti ugljeni hidrati se sastoje od jednog do dva molekula šećera i oni se veoma brzo vare zbog jednostavne strukture. Na ovaj način organizam teži da reguliše nivo šećera u krvi u rekordnom roku“, objašnjava ova nutricionistkinja. „Glukoza vašem telu brzo obezbeđuje potrebnu energiju, a ako je ubrzo ne iskoristite, recimo vežbanjem, ta energija se pretvara u masti koje organizam čuva kao rezervu, a to posledično dovodi do povećanja telesne težine i mogućih zdravstvenih problema. Zbog toga se trudite da ove namirnice jedete neposredno pre treninga, kako biste ubrzo potrošili energiju koji ste uneli“, kaže Mišel.

Pročitajte i… Ovo su zdravi ugljeni hidrati za gubljenje kilograma

Takođe, radije birajte složenije ugljene hidrate, kao što su smeđi pirinač, slatki krompir, zob i hleb od celog zrna, jer se oni sporije vare i duži vremenski rok razlažu u organizmu. „Oni imaju složeniji molekularnu strukturu i sastoje se od dužeg lanca molekula šećera. S obzirom na to, ovi ugljenim hidratima je potrebno duže vreme da s erazlože, te se neće odmah skladištiti kao masne naslage. Osim ukoliko ih jedete u prevelikim količinama, što s enikako ne preporučuje“, kaže Mišel.

Tagovi: