I smrznuto voće i povrće je zdravo?

by | maj 28, 2015

Ukoliko vas obaveze sputavaju i nemate uvek vremena da pripremate svež grašak, boraniju ili spanać, smrznuto voće i povrće pravi je spas za sve koji žele da se hrane zdravo.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Često se pitamo da li smrznuto voće i povrće gubi neke nutritivne vrednosti ili ne? Da li se i na temperaturi ispod nule čuvaju vitamini?

”U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranljive sastojke čak i više nego ono koje danima čeka da stigne na pijacu ili police trgovinskih lanaca”, tvrdi Karlo Kanela, nutricionista i profesor na Univerzitetu Sapienca u Rimu. ”Ovakvi proizvodi nam omogućavaju da, prema savetu Svetske organizacije zdravlja, u ishranu uključimo bar dve porcije različitog povrća na dan.“

Bogatstvo vitamina i minerala
Stav mnogih nutricionista jeste da je voće i povrće iz zamrzivača takođe bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo, nekada čak i nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni C. Ovakav način smrzavanja sprečava razvoj bakterija i proces kvarenja voća i povrća. Prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube se hranljivi sastojci i vitamini, čuva ih voda koja se nalazi u voću i povrću.

”Hranljivi” sat
Od trenutka kad se određena namirnica ubere, ”hranljivi” sat počinje da otkucava. Sve što se stom namirnicom događa od tog trenutka utiče na njeno starenje, a time i na njenu nutritivnu vrednost. Što neka namirnica duže stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. Pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranljivih materija. Zbog svega toga, deo sa smrznutom hranom predstavlja najbolje rešenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.

Tagovi: