I zdrave namirnice imaju mane

by | oktobar 10, 2011

I u ishrani je put do pakla popločan dobrim namerama, pa se i zdrave namirnice mogu okrenuti protiv vas ako ih konzumirate u velikim količinama. Proverite naš vodič kroz preporučene količine ribe, voća, žitarica, orašastih plodova i crne čokolade.
Čuli ste već sto puta koliko nezdrave i obično visokokalorične namirnice mogu škoditi vašem zdravlju, ali da li ste znali da se i zdrava hrana, ako je konzumirate u preteranim količinama, može okrenuti protiv vas. Jedite i dalje zdravo ali nemojte ugroziti svoje kilograme i organizam, savetuje časopis "Good Housekeeping".

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su najjednostavnija i najzdravija grickalica koju možete zgrabiti u pokretu: bili biste ludi da ih ne jedete. Sitni plodovi bogati su proteinima, vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i mastima koje čuvaju srce.

Ipak, ti plodovi su bogati kalorijama, a oko 80 posto oraha su masnoće. Samo jedna čašica orašastih plodova može imati do 200 kalorija. Zgrabite li više šaka plodova, konzumirali ste, a da niste ni primetili, više od 500 kalorija. Umerenost je ključ, a srećom ti mali plodovi brzo vas mogu zasititi i dati vam potrebne proteine.

Koliko jesti: 28 grama orašastih plodova dnevno. Pametno bi bilo da odaberete plodove sa ljuskom koje treba čistiti, kao što su kikiriki, pistaći i orasi, pa ćete pojesti 45 posto manje.

Riba

Riba je izvrsna za vaše zdravlje: sadrži omega-3 masne kiseline za koje se tvrdi da smanjuju upale u telu, sprečavaju srčane bolesti, rak i artritis. Ribe su hrana za mozak, jer se smatra da jačaju pamćenje i ukupne kognitivne funkcije.

Međutim, određene vrste riba sadrže visoke nivoe žive, koja se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. U visokim koncentracijama živa može uzrokovati probleme pri porođaju, a može oštetiti živčani sastav deteta. Neke ribe, naročito masne i one ulovljene u blizini industrijskih područja, mogu sadržati opasne materije kao što su poliklorirani bifenili (PCB), koji oslabljuju imunološki sastav i mogu biti kancerogeni.

Koliko jesti: do 120 grama ribe nedeljno. Ribe koje imaju nizak nivo žive su konzervisana svetla tuna, losos i škampi. Nabavljajte što više divlju, a manje uzgojenu ribu. Ako ste trudni, razgovarajte sa svojim lekarom ili se klonite ribe bogate živom, kao što su sabljarke i skuše.

Voće

Bez obzira volite li borovnice, breskve ili jagode, sveže voće je jedna od najukusnijih i najzdravijih namirnica. Voće je puno antioksidanata koji vas opremaju za borbu protiv brojnih bolesti i bogato je vlaknima. Bobičasto voće je posebno zdravo – što je tamnije nijanse, to ima više korisnih antioksidanata.

Iako je voće zdravo, sadrži puno šećera (fruktoze), tako da je dobro da ne preterujete.

Koliko jesti: držite se količine do pet šaka voća dnevno.

 

Crna čokolada

Mnoge žene je razveselilo otkriće da se tamna čokolada smatra zdravom hranom zahvaljujući antioksidantima kojima obiluje. Tamna čokolada nije samo dobra za vaše srce (jer pomaže u snižavanju krvnog pritiska), nego može i popraviti raspoloženje i biti saveznik u lepoti. Čokolada povećava nivo serotonina, hormona zbog kojeg se osećamo dobro.

Ne zaboravite da je čokolada ipak slatkiš i da ima visoku koncentraciju zasićenih masti i šećera. Čokolada ima tako dobar ukus i lako je pojesti više nego što bi trebalo. Zapamtite da previše kalorija, šećera i masnoća, može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa i gojaznosti.

Koliko jesti: manje nego što ste se ponadali, dakle oko četiri do šest kockica. Da biste od tamne čokolade dobili najbolje, nabavite one koje imaju 70 posto ili više kakaa.

Žitarice

Ima li nešto zdravije od tanjira zobenih pahuljica? Žitarice su bogate topivim vlaknima koja smanjuju loš holesterol (LDL). Osobe na dijeti trebalo bi da doručkuju zobenu kašu jer će se lako zasititi i manje je verovatno da će posegnuti za međuobrokom.

Nevolja je to što veliki broj ljudi ne voli blag ukus zobenih pahuljica, pa ih zaslađuju šećerom, a često i konzumiraju više od preporučene količine.

Koliko jesti: pola tanjira suvih pahuljica. Ako vam ne odgovara ukus, dodajte začine kao što su cimet, muškatni oraščić ili ekstrakte aroma poput vanile. Možete ih i posuti iseckanim bademima ili orasima.

 

Tagovi: