Istraživanja su pokazala: Ne odustajemo od brze hrane!

by | novembar 26, 2011


Kupci ignorišu upozorenja lekara i dalje kupuju brzu hranu, pokazala je nedavna studija. Većina kupaca ignoriše etikete na prehrambenim proizvodima. Svaki proizvođač bi trebao da ispiše kalorije, masti i soli na svojim namirnicama i to na način da svakome budu uočljivi ovi podaci.

U Velikoj Britaniji postoji tzv. „sistem semafora“, koji određuje stopu zdrave hrane. Postoje crvene, zelene i narandžaste nalepnice. Zelenim etiketama označena je najzdravija hrana.

Istraživači Organizacije za označevanje prehrambenih proizvoda iz Londona, ispitali su 37 000 namirnica koje su raspodelili u pet različitih grupa potencijalno nezdrave vrste hrane, uključujući keks, rashlađena gotova jela i penušava pića. Ustanovili su da se na 95 odsto proizvoda najveći procenat informacija o sastavu nalazi na poleđini, a na 82 odsto proizvoda ovi podaci ispisani su na prednjoj strani.

U daljem istraživanju stručnjaci su ustanovili da ljudi, iako razumeju ono što je ispisano na pakovanjima, ignorišu te informacije i svakako kupuju ono što najviše vole da jedu, koliko god ta hrana bila nezdrava.

 Klaus Gurnert profesor na Univerzitetu u Danskoj pozvao je kompanije koje proizvode hranu i savetovao im da ispišu jasnije informacije na svojim pakovanjima, odnosno da napišu stvaran maksimalan uticaj hrane koju prodaju.

Međutim, Klaus smtara da ni ovo ne bi odvratilo kupce od kupovine nezdrave hrane. „Kupci mogu da identifikuju koji su proizvodi zdraviji, ali ne koriste te informacije da bi kupili hranu koja im odgovara. Jedan od faktora koji stoji na putu zdravoj hrani jeste nedostatak motivacije potrošača da biraju hranu na osnovu etikete kojima su obeleženi proizvodi.“

Takođe, stručnjaci smatraju da bi potrošači u mnogo većoj meri vodili računa šta jedu, ukoliko bi te etikete koje sadrže sastav hrane, bile mnogo jasniije i konciznije, odnosno kada bi pružale informacije o ključnim hranljivim materijama i energiji.

 „Ako bi pored tih informacija bio stavljen zdravstveni logo, sigurno bi se povećao postotak ljudi koji vodi računa o zdravoj ishrani“, rekao je Klaus.

 

Tagovi: