Categories Zdrava ishrana

Izbegavajte ovih šest napitaka

Ukoliko pazite na to šta jedete i trudite se da se hranite zdravo, trebalo bi da pripazite i na to šta pijete. Predstavljamo vam šest napitaka koje bi svakako trebalo da izbegavate. Sokovi koje možemo da pronađemo na policama svih prodavnica, a sadrže “100% voća”, krcati su šećerom i aditivima čija imena je nemoguće i izgovoriti. Pa zašto biste onda u sebe unosili nešto čije ime ne možete ni da prevalite preko usta?!

Prirodni sokovi

Svi ovi sokovi su samo obojena voda i šećer, jasno vam je. Ako želite zdrav napitak, kupujte samo one sokove koji su proizvedeni od prirodnog soka bez dodatog zaslađivača. Jesu dodatno skuplji za džep, ali ako ne možete da ih priuštite, najbolje je da napravite domaći osvežavajući napitak.

Voda sa ukusom

U poslednje vreme su jako popularne i mnogi ih svakodnevno kupuju da se okrepe. Ona možda osigurava malu količinu vitamina, ali je takođe puna šećera. Zato je treba izbegavati, a dobro je obratiti pažnju i kod kupovine obične vode u flaši. Ako na etiketi među sastojcima piše još nešto osim vode i prirodnih dodataka, vratite je na policu.

Gazirana pića

Njihovom ukusu koji nagriza grlo i osvežava teško je odoleti, ali osim tog kratkotrajnog užitka, gazirana pića neće vam doneti ništa dobro. Puna su šećera i praznih kalorija, često sadrže i kofein, nemaju nikakvu hranjivu vrednost, a njihov glavni sastojak fosfat ima toksično delovanje. On može ubrzati proces starenja, odnosno doprineti uništavanju tela.

Kokteli

Primamljive mešavine voćnih likera i “žestina” mogu da sadrže i do vrtoglavih 880 kalorija, što je osam puta više od čašice ruma. Dobra okolnost je ta što se konzumiraju uglavnom samo leti.

Žestoka pića

Umerena konzumacija alkohola, jedno do dva pića nedeljno, podiže nivo dobrog holesterola, podstiče krvotok i ubrzava metabolizam, ali ako pijete više od toga, rizik od gojenja i drugih zdravstvenih problema se povećava.

Energetska pića

Većina energetskih pića krcata je kofeinom i šećerom zbog čega će vas na kratko ‘podići’, ali vas i vrlo brzo ‘spustiti’. Zato, kada osetite umor ili nedostatak koncentracije posegnite za šoljom zelenog čaja ili pojedite šaku očišćenih oraha. Bolji su podizači energije, svakako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA