Iznenađujuće činjenice o štetnosti grickalica

by | april 10, 2013

Uprkos činjenici o štetnom dejstvu čipsa, trećina odraslih svakodnevno ga konzumira, dok dve trećine mališana nekoliko puta nedeljno uživa u ovoj grickalici, pokazalo je britansko istraživanje.

Stručnjaci su ustanovili da, ukoliko svakog dana pojedete jedno pakovanje čipsa, to je isto kao da ste popili pet litara ulja za godinu dana. Naime, problem nije samo u masnoćama, već i u količini soli i šećera, piše Daily Mail.

Izrazito slan ukus čipsa, te osećaj sitosti koji pružaju masnoće u kombinaciji sa šećerom koji se takođe nalazi u ovoj grickalici čine trio za kojim naš mozak žudi. Konzumiranje čipsa utiče na nivo insulina i glukoze, pa smo ubrzo nakon grickanja čipsa još gladniji.

Kultura grickanja čipsa doprinela je epidemiji hipertenzije, gojaznosti i srčanih bolesti. Nije problem ako povremeno konzumirate čips, ali oni koji ga jedu svakodnevno trebalo bi da se zapitaju šta čine svom zdravlju„, poručio je jedan od istraživača.

Istraživanja su pokazala i da trudnice koje čips i slične grickalice jedu u velikim količinama mogu da naškode zdravlju bebe isto kao i žene koje puše u trudnoći. Naime, toksične hemikalije koje se nalaze u čipsu mogu uticati na nižu težinu fetusa, manji obim glave, te slabij irazvoj mozga.

Takođe, postoje dokazi da čips sadrži kancerogena jedinjenja nastala prženjem na visokim temperaturama, te redovna konzumacija povećava rizik od malignih oboljenja kod odraslih.

Tekst: Life Content
Izvor: Daily Mail

Tagovi: