Jabuka – lekovito „zabranjeno“ voće

by | oktobar 23, 2012

Jabuka je riznica hranljivih sastojaka koji pozitivno deluju na ljudski organizam – pomaže kod prevencije raznih bolesti, povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, te podstiče imunitet. Kako biste poboljšali svoje zdravlje, barem jednom dnevno pojedite jabuku.

Budući da sadrži i do 90 odsto vode i nimalo masnoća, jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga. Osim vode, koja je njen glavni sastojak, jabuka sadrži brojne vitamine – vitamin C, zatim A, E, kao i vitamine B grupe. Smatra se da 100g jabuke daje isti učinak kao 1500mg vitamina C.

Jabuka je bogata i mineralima kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, rad srca i rad bubrega. Obogaćuje organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije, podstiče rad imunološkog sistema, a vrlo je učinkovita i u borbi protiv virusa, bakterija i uticaja slobodnih radikala.

S obzirom na to da sadrži pektin i celulozu, ovo voće reguliše probavu i stabilizuje crevnu floru. Osim toga, doprinosi izlučivanju suvišne tečnosti iz organizma, stoga je dobra i za mršavljenje, a podiže i raspoloženje.

Tagovi: