Jagoda Jorga: Nula kalorija – nula krivice

by | februar 24, 2014

Izbalansiran jelovnik i fizička aktivnost pravi su recept za dug i kvalitetan život, smatra prof. dr Jagoda Jorga, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu. Ona tvrdi da su stevija i zaslađivači uopšte idealan način da očuvamo hedonistički momenat u ishrani, a ne doprinesemo većem unosu kalorija.

Jagoda Jorga

Kako se pravilno i zdravo hraniti?

Pre svega tako što ćemo biti umereni i na tanjiru uvek imati raznovrsne namirnice. Iako to možda na prvu loptu zvuči jednostavno, vrlo je teško postići ovaj cilj. Važno je da ni u čemu ne preterujemo i da u organizam unesemo što više hranljivih materija sa što manje kalorija.

Na koji način nam stevija može pomoći na ovom putu?

Ekstrakt za zaslađivanje biljke stevija može nam pomoći upravo zbog činjenice da je sjajno sladak, zbog čega su ga odvajkada koristila i drevna plemena, te može da zameni šećer u svim napicima i namirnicama, a uz nula kalorija. Mi imamo običaj da kažemo ”nula kalorija – nula krivice”. Stevija može pomoći svim ljudima koji, osim o svom izgledu, žele da vode računa prevashodno o svom zdravlju.

Kojih je još saveta potrebno da se pridržavamo kad je o dobrim životnim navikama reč?

Pravilna ishrana je nezaobilazni deo prevencije bolesti, a podrazumeva ne samo pravilan odabir vrste i količine namirnica, njihovo kombinovanje, već i pravilnu pripremu obroka. To ne znači da treba da postanemo askete i odreknemo se ukusnih jela i napitaka već da pronađemo meru u svemu. Potrebno je da izbegavamo prejedanje i suvišne kalorije, ali je jednako važno da budemo fizički aktivni, pa makar to bila svakodnevna šetnja umesto vožnje automobilom ili autobusom.

Tekt: PR

Tagovi: