Jedite kiseli kupus i nećete dobiti rak želuca

by | januar 23, 2015

Lekovita svojstva kiselog kupusa poznavali su još naši preci. A da li ste znali da kiseli kupus sadrži fitonutrijente, sumporna jedinjenja koja štite od raka želuca.

Pravilna ishrana podrazumeva balansirano konzumiranje svih minerala i vitamina. Jedna od namirnica koja je izuzetno bogata nutritivnom vrednošću svakako je kiseli kupus. Izuzetno je hranljiv i kad se jede svež, a ukišeljen kiseli kupac nezaobilazna je namirnica tokom dugih zimskih dana.

Sarma, podvarak i još milion đakonija svake zime mirisom zapljusnu gotovo svaku kuhinju.

Međutim, postoje domaćice koje izbegavaju pripremu kiselog kupusa zbog „teških“ i ponekad neprijatnih mirisa koji se šire. Da biste to izbegli, evo saveta: Čim stavite kupus da se kuva, na suprotnu ringlu stavite šerpu sa bar dve litre vodom u koju ćete potopiti bosiljak, ruzmarin i malo limuna. Šerpa osveživač treba da stoji na šporetu isto onoliko koliko stoji i šerpa sa kupusom.

Ako znate koliko vitamina C ima u limunu, onda znate i koliko vitamina C ima i ukupusu – ista je vrednost.

Vitamin C nije jedini vitamin koji sadrži kupus. Lekovita svojstva kupusa odavno se znaju a naučnici su potvrdili da se fitonutrijenti, sumporna jedinjenja koja štite od raka želuca, nalaze u kiselom kupusu. Upravo zbog ovog sastava, kiseli kupus se preporučuje svim ljudima koji imaju osetljiv želudac.

Pročitajte koja još lekovita svojstva ima ova zdrava hrana:

  • Isceljuje oštećenu kožu izazvanu prekomernom izlaganju UV zraka.
  • Podmlađuje kožu
  • Ublažava stres
  • Poboljšava raspoloženje
  • Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca jer je bogat vitaminom B12
  • Pomaže pri izgradnje kostiju
  • Jača imunitet
  • Blagotvorno deluje na organe za varenje, želudac i creva
  • Pomaže pri izlučivanju štetnih materija iᴢ organizma
  • Snižava povišeni holesterol

Tagovi: