Kada je pravo vreme da konzumirate vašu omiljenu hranu

by | maj 28, 2016

Poznato je da hrana koju jedemo ima veliki uticaj na naš izgled i zdravlje. Međutim, da li ste znali da je bitno i u koje vreme da je konzumirate? U stvari, istraživanja su pokazala da konzumiranje određene hrane u pravilno vreme tokom dana, može da pomogne u postizanju maksimalnog efekta dijete na kojoj ste ili u posebnom režimu ishrane kojem ste se posvetili.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Da bismo vam mogli da shvatite jedne od najvažnijih pravila vremena u koje treba da imate obrok, predstavljamo vam mali vodič. Naučite kada i zašto treba jesti određenu hranu u određeno vreme.

1. Crna čokolada
Za doručak: Konzumiranjem par kockica crne čokolade za doručak će telo obogatiti antoksidantima koji usporavaju starenje i koji su dobri za zdravlje srca.

Nije je dobro jesti za užinu: Ako pojedete više od 25g crne čokolade tokom dana, postoji mogućnost da vaše telo višak pretvara u masti.

Pročitajte i… Istopite masne naslage: Čudotvorna mešavina za vitku liniju i jači imunitet

2. Meso
Za ručak: Porcije mesa su odličan izvor gvožđa, oplemenjuju ćelije kiseonikom, kao i druge organe. Ovo smanjuje osećaj umora, ali i slabost imunog sistema.

Za večeru: Nemojte jesti meso za večeru, jer mu je potrebno čak pet sati da se svari. Konzumiranjem mesa tik pre spavanje može ozbiljno naškoditi vašem probavnom sistemu.

Još korisnih saveta pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Orašasti plodovi
Za ručak: Konzumiranjem jedne šake orašatih plodova (oko 30g) će vaše telo dopuniti potrebnim omega-3 kiselinama. One održavaju krvne sudove zdravim, regulišu krvi pritisak i imaju povoljan efekat na funkciju pluća.

Za večeru: Izbegavajte ih, jer su kalorični i imaju dosta masti, tako da njihovo konzumiranje u kasne sate može dovesti do gojenja.

Pročitajte i… Režim ishrane 6×6: Za zdravlje i vitku liniju posle porođaja

4. Pomorandže
Za užinu: Pomorandže poboljšavaju funkciju digestivnog sistema i imaju okrepljujući efekat na celo telo, takođe ubrzavajući metabolizam.

Rano ujutru: Jedenje pomorandži na prazan stomak, odmah nakon buđenja može proizvesti alergijske reakcije i iritaciju stomaka, što povećava rizik od dobijanja gastritisa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Testenina
Za doručak i ručak: Pšenična testenina je bogata vlaknima koji pomažu u čišćenju tela, izbacujući toksine. Testenina ima mali glikemijski indeks (40), što smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2.

Za večeru: Pošto se testenina uglavnom služi uz meso, testenine su visoko kalorijski obrok. Za večeru je bolje da konzumirate hranu koja je bogata nutrijentima, ali niskokalorična.

Pročitajte i… Zbog njih ste još gladniji: Ovih šest namirnica povećavaju apetit

6. Tikvice
Za večeru: Tikvice su odličan izvor vlakana, koja su dobra za čišćenje eva, čak i kaada ste imali teži ručak.

Za doručak: Ujutru, telo nema dovoljno vode. Pošto tikvice imaju snažno diuretičko dejstvo, mogu dovesti do dehidratacije organizma.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Paradajz
Za doručak: Organske kiseline pronađene u pardajzu, olakšavaju digestivne procese i regulišu funkcije stomaka i pankreasa.

Za večeru: Velike količine oksalne kiseline imaju negativan efekat na vodeno-slani metabolizam, pa konzumiranje paradajza za večeru mogu izazvati oticanje.

Pročitajte i… “Ručna dijeta”: Metod mršavljenja koji osvaja svet

8. Krompir
Za doručak: Skrob iz krompira smanjuje nivo holesterola u krvi. Takođe je bogat mineralima koji su potebni telu.

Za ručak i večeru: Krompir ima 2-3 puta više kalorija nego ostalo povrće, pa nemojte jesti velike količine krompira za večeru.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. Banane
Za ručak: Banane su bogate visokim brojem vlakana, što je odlično za poboljšanje varenja i smanjenje gorušice.

Za večeru: Konzumiranje banana za večeru može poremetiti rad digestivnog sistema, što može dovesti do proizvodnje sluzi.

Pročitajte i… Sok od tri sastojka koji uspešno topi kilograme

10. Jabuke
Za doručak: Pektin, koji se sadrži u ljusci jabuke, pomaže u radu creva i uklanja kancerogene materije.

Za večeru: Jabuke povećavaju stomačnu kiselinu, što dovodi do neprijatnog osećaja u stomaku. Takođe, pektin se teško vari, pogotovo tokom noći.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

11. Sir
Rano ujutru: Kada se jede u određenim količinama, sir može da smanji nadutost i povećanje težine.

Za večeru: Sir se teško vari, pa ako se jede kasno uveče to može dovesti do lošeg varenja.

12. Šećer
Za doručak: Kalorije šećera je mnogo lakše svariti, ako jedete saltko za doručak.

Za večeru: Šećer iritira digestivni trakt i dovodi do povećanja poremećaja u spavanju. Previše šećera takođe dovodi i do povećanja kilograma.

13. Pirinač
Za ručak: Pirinač je bogat ugljenim hidratima, pa će vam dati dovoljno energije za ceo dan.

Za večeru: Pirinač podstiče gojenje.

Tagovi: