Kako da pripremite spanać i zaštitite se od mnogih bolesti

by | decembar 25, 2016

Postoji namirnica koja može da vam pomogne da sprečite i izlečite anemiju, ublažite simptome astme, povećate nivo kalcijuma u krvi, sprečite osteoporozu, upale, ublažite glavobolje, očistite jetru, ubrzate metabolizam i imate zdravu decu!

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

U pitanju je kralj zelenih biljaka i Popajeva omiljena namirnica – spanać!

Budući da je riznica čitave serije vitamina i minerala, kao i vrlo važnih omega-3 masnih kiselina, što pre spanać uvrstite na jelovnik i to bar dva puta nedeljno!

Ako to učinite, teško da ćete imati problem sa lošom krvnom slikom, jer je spanać odličan izvor gvožđa, ali i kalcijuma, kalijuma, fosfora, cinka i magnezijuma. Odličan je i za trudnice, jer je bogat folnom kiselinom, koja je ključna za pravilan razvoj ploda.

Što se vitamina tiče, obiluje onima iz grupe A, C, E i K, zbog kojih će vam organizam biti zahvalan, a sadrži i sasvim dobru količinu proteina.

Jedino što treba da imate u vidu jeste da pri kuvanju spanaća prvu vodu treba da bacite, jer se u njoj bakterije pretvaraju u nitrite štetne po zdravlje.

Promenite vodu, nastavite kuvanje i pripremite neko od ovih 6 vrlo ukusnih jela!

Pročitajte i…Dijetalno i ukusno: FIT&FOOD recept za pileće šnicle sa spanaćem

Pročitajte ove ukusne i zdrave recepte na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

1. Pita od spanaća

Ima li ukusnijeg doručka od tople pite uz hladan jogurt?! Pripremite je i oduševite drage osobe!

500 g spanaća dobro operite i malo prokuvajte. Za to vreme, umesite testo od 200 g kukuruznog brašna, 200 g belog brašna, kašičice praška za pecivo i soli, pa dodajte 4 jajeta, 1,5 šoljicu ulja, šoljicu mleka i jednu pavlaku. Dobro sjedinite, sipajte u podmazan pleh, a zatim preko sipajte prokuvan spanać, koji ste potom isprali hladnom vodom. Da bi pita dobila izgled kao na slici, nemojte koristiti smrznuti, već svež spanać, a umesto pavlake možete koristiti sir.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

2. Krem supa od spanaća

Ukusno, toplo predjelo, kojem niko ne može da nađe manu! Što je najvažnije, priprema se vrlo jednostavno i brzo, pomoću jeftinih i lako dostupnih sastojaka!

Stavite spanać da se kuva (možete koristiti smrznuti), a u posebnoj šerpi skuvajte dva krompira srednje veličine, glavicu crnog i čen belog luka. Posolite po ukusu, a kada se skuva, sve zajedno ispasirajte u secku zajedno sa spanaćem. Propržite dve kašike brašna na ulju, pa nalijte vodu u kojoj ste kuvali krompir i luk i dodajte ispasirano povrće. Izmešajte i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15 minuta, a za to vreme razmutite jedno jaje sa 2 kašike pavlake, dodati malo supe koja se kuva, sjediniti pa sve sipati u supu.

Savet:  Ova supa je najukusnija kada se posluži sa kiselim mlekom!

Pročitajte i…Jakobove kapice sa spanaćem, grejpfrutom i nanom

Još ukusnih recepata na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

3. Rolat od spanaća

Ukusan i dekorativni rolat oduševiće sve vaše goste!

Za koru vam je potrebno 500 g spanaća, 100 g putera, 4 jaja i 100 g brašna, a za fil 400 g krem sira i 300 g šunke.

Priprema: Očistiti i oprati, a zatim obariti spanać. Iseckati ga što sitnije i propržiti na puteru. Umutiti jaja (prvo belance pa onda žumance). U ohlađeni spanać umešati brašno i umućena jaja. Peći u podmazanom plehu na tihoj vatri. Ispečeno testo uviti u rolat pa staviti u vlažnu krpu. Namazati testo krem sirom, pa preko poređati šunku. Uviti rolat, dobro stisnuti da se lepo sjedini i ostaviti da se skroz ohladi. Secite na kolutove, pa poslužite kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

4. Lazanje od spanaća

Ne znate šta da spremite za večeru svom dragom, prijateljicama, gostima? Sa testeninom ne možete pogrešiti!

Pola kilograma spanaća očistiti, oprati i kratko prokuvati u slanoj vodi. Ohladiti ga i sitno iseckati, pa pripremiti bešamel umak: 150 ml mleka staviti da se zagreje, malo odliti u posebnu posudu i razmutiti 150 g brašna. Kad se sjedini sipati u vruće mleko (ne u provrelo) i kuvati 5 minuta neprestano mešajući. Dodati 200 g putera i malo soli, a kada se sos malo ohladi, dodati 5 razmućenih jaja, 6 kašika rendanog parmezana i spanać. Sa strane odvojite još 100 g rendanog parmezana.

10 kora za lazanje pripremiti prema uputstvu sa pakovanja, pa ih slagati u uljem podmazan pleh. Stavite jednu koru, pa premazati bešamelom i posuti sa malo rendanog parmezana. Ponavljati postupak dok se sve kore ne premažu, poslednju ostaviti nenamazanu, pa peći 40 minuta na 180 stepeni. Ukrasite sa malo peršunovih listića i uživajte!

Pročitajte i…Vesnik proleća i čuvar zdravlja: 12 razloga da redovno jedete spanać

Nastavak na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

5. Spanać sa kuvanom i pečenom ribom

Zašto bi posna trpeza uvek bila ista? Riba, krompir salata i tu je obično kraj. Pripremite malo drugačiji obrok od ribe, kojem će spanać dati inovativan ukus i ostaviti vas bez dana!

Stavite 500 g spanaća da se kuva, a za to vreme skuvajte 400 g ribe, izmrvite rukama u vangli i dodajte malo maslinovog ulja, 2 kašike soja sosa, kašičicu senfa, malo soli, izgnječen čen belog luka i kašičicu mlevenog đumbira. Izmešajte da se dobro sjedini, pa formirajte loptice kao na slici. Filete ribe stavite da se prže, procedite kuvani spanać, isperite, iseckajte, posolite po ukusu i dodajte malo seckanog crnog luka. Na kuglice od kuvane ribe rasporedite po kašiku spanaća, a preko stavite parče pržene ribe.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

6. Umak od spanaća sa pečurkama

Ovaj umak je odličan uz prepečen hleb, kao prilog uz meso ili ribu, pa čak i kao sos za slane palačinke. Probajte i uverićete se!

U šerpi na umerenoj temperaturi otopite 150 g krem sira, 100 g slanog sira, 150 g putera, 450 g pavlake i 2 šolje rendanog parmezana. Kad se sve sjedinilo i smesa počela da ključa, sklonite sa vatre i dodajte 300 g kuvanog, oceđenog i iseckanog spanaća. Na kraju umešajte i pržene, iseckane pečurke i poslužite.

Vodite računa kada pripremate jela od spanaća da ih jedete dok su topla – ovo je jedna od tri namirnice koje ni pod razno ne bi trebalo podgrevati, jer se njegove hranljive materije podgrevanjem pretvaraju u kancerogene.

Pročitajte i…Predlog za ručak: Pileće rolnice sa spanaćem


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: