Kako ishrana utiče na vašu vaginu?

by | avgust 28, 2014

Jeste li ikada primetile da nakon što ste jele beli luk, „dole“ osetite malo drugačiji miris? I to ne samo nakon odlaska na wc, nego stalno?! E pa to je samo još jedan način gledanja na koncept „ono ste što jedete“. A, ako ste žena, prilično je bitan.

tfss-c790089a-713f-440b-b139-381c6ffdb51c-image_1408716831

Zdrava vagina ima prirodan nivo pH kiselosti, kao i određenu količinu zdravih bakterija koje je čuvaju od infekcija i drže sve pod kontrolom. No hrana koju jedete može uticati na taj pH i promeniti kako celo to područje miriše (i kojeg je ukusa).

Na primer, začini, crni luk, beli luk, crveno meso, mlečni proizvodi, špargle, brokoli i alkohol mogu uticati na vašu prirodnu vaginalnu ravnotežu, dok voće i voćni sokovi mogu zasladiti situaciju tamo dole. Šta god uticalo na stanje u gaćicama, trajaće najduže dva do tri dana nakon što pojedete određene namirnice.

Znači, kada pričamo o tome da jedete za dvoje (sebe i svoju vaginu), dobro bi bilo konzumirati što više svežeg voća i povrća, žitarice i piti što više vode. A ako ste ljubitelji jogurta, uživajte u njemu i svim mlečnim proizvodima koji sadrže probiotike, jer oni pomažu vašoj vagini u održavanju ravnoteže i zdrave pH vrednosti.

Na kraju, potrebno je pripaziti na unos slatkog, jer žene s visokim nivoom šećera u krvi (zbog dijabetesa) imaju povećan rizik od učestalog oboljevanja od gljivične infekcije. A svaka žena koja ju je bar jednom imala, ako ikako može, pokušaće sprečiti njen povratak.

Izvor: magazin.hr, M. G.

Tagovi: