Kako otkriti da li je med ”pravi”?

by | novembar 17, 2014

Verovatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i lekovita svojstva meda, ali uvek se pitamo da li je sasvim prirodan.

med

Nažalost, tržište je preplavljeno lažnim medom, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Međutim, vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara:

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca, pa ako se prsti lepe, znači da sadrži šećer ili neke druge veštačke zaslađivače. Prirodni med nije lepljiv.
2. Staviti nekoliko kapi meda na papir ili papirnu maramicu. Pravom medu trebaće dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.
3. Napuniti čašu vodom i dodati kašičicu meda. Prirodni med pašće na dno i ostati kompaktan, dok će veštački odmah početi da se otapa.
4. Namazati med na parče hleba. Prirodni med stvrdnuće hleb za nekoliko minuta, dok će ga veštački navlažiti zbog vode koju sadrži.
5. Pre nego što progutate pravi med, osetićete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju veštački.
6. Pravi med će se s vremenom kristalizovati, dok će veštački ostati gladak.
7. Vrh šibice umočite u med i pokušajte da je zapalite. Prirodni med neće ometati proces sagorevanja, za razliku od veštačkog koji sadrži vodu.

Kako se med pravilno konzumira?

Važno je znati da med ne treba uzimati iz kašičice jer kod osetljivih osoba može izazvati grčeve i pečenje u želucu. Najbolje je rastvoriti ga u čaši mlake vode i popiti. Ako ipak odlučite da ga uzmete kašičicom, neka bude drvena ili pak plastična, i obavezno ga sisajte kao bombonu pre nego što ga progutate. Nakon toga uzeti nekoliko gutljaja mlake vode.

Ako ga stavljate u čaj, vodite računa o tome da napitak ne bude suviše vruć jer će u tom slučaju med izgubiti lekovitost. Svaki kristalisan med može se vratiti u tečno stanje zagrevanjem, odnosno stavljanjem tegle u posudu s toplom vodom čija temperatura ne sme da prelazi 55*C.

Izvor: Lekovito bilje, Life Content

Tagovi: