Konačan spisak: 8 najzdravijih namirnica na svetu

by | septembar 4, 2017

Takozvana „superhrana“ sastoji se od supersastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebno za zdravlje. Vreme je da vas upoznamo s najzdravijom hranom i s njenom najjednostavnijom i najukusnijom pripremom!

Foto: Thinkstock

1. Pečuruke

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.

Brz recept: Iseckajte pečurke na listiće i prepržite ih na maslinovom ulju, dodajte beli luk i vino te dinstajte dok vino ne izvetri. Odličan prilog uz pečena pileća prsa.

2. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola i vrlo korisna za regulaciju probave.

Brz recept: Skuvajte ječam i pasulj, dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji ukus, prepržite komadiće pršute i dodajte u varivo.

Pročitajte i… Dva brza obroka koje možete poneti na posao!

3. Orasi

Neverovatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

Brzi recept: Kako biste iz ove namirnice izvukli samo najzdravije, nije potrebna nikakva priprema. Pomešajte šaku oraha, suvih smokvi i seme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umesto dezerta ili između obroka.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto; Thinkstock

4. Integralna testenina

Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice sa celim zrnom vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

Brz recept: Prepržite malo belog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i seckan paradajiz. Sos poslužite s parmezanom uz integralno testo.

5. Maslac od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti.

Brz recept: Miksajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašikicu ulja, pola kašike smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi maslac, dodajte malo meda.

6. Kvinoja

Kvinoja nije žitarica već semenka biljke koja je srodna spanaću. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i gvožđem, pa pruža telu energiju.

Brz recept: S obzirom na to da je kvinoja prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umesto pirinča i testenine. Izvrstan je dodatak kuvanom povrću i piletini s roštilja.

Pročitajte i… Zašto je makrobiotička ishrana važna za zdravlje vašeg organizma?

7. Borovnica

Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Brz recept: Sladoled od vanile ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdravi dezert.

8. Sočivo

Sočivo se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata.

Brzi recept: Sočivo se odlično slaže s paradajzom, belim i crnim lukom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem,  ovčjim i kozjim sirevima pa napravite ukusno varivo ili kao prilog mesu.

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.