Lako do top forme: Odaberite svoju kombinaciju namirnica

by | jul 17, 2013

Paprika je odlična u kombinaciji sa crnim hlebom, a paradajz sa ćuretinom. Tajna uspeha ovih kombinacija krije se u vitaminima, mineralima i ostalim bitnim bioelementima. Ako konzumirate prave kombinacije u pravo vreme, dovešćete svoje telo u top formu.

top forma

Odaberite svoj profil:

  • Izloženi stresu

Ako se bavite stresnim poslom, onda su vitamin B i magnezijum pravi izbor za vas, jer umiruju nadražene nerve. Preporučuju se još i žitarice, mahunasti plodovi, orasi, živinsko meso i povrće.

  • Vegetarijanci

Možda ste vegetarijanac pa izbegavate meso i ribu u ishrani. Onda ćete morati da konzumirate neke druge namirnice, bogate gvožđem, jodom i vitaminom B12. Upozorenje: vegetarijanci koji se strogo drže isključivo vegetarijanskog menija, morali bi da vode računa o unošenju kalcijuma i vitamina D u organizam, budući da kod njih nivo ovih materija kritično opada.

  • Trudnice

Izbegavajte „duple porcije“, jer je zabluda da trudnice treba da konzumiraju dvostruko više kalorija. Ono što treba da duplirate svakako je količina gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, joda, vitamina D i B12. No, prethodno se obavezno konsultujte s lekarom.

  • Pušači

Nikotin je za vitamin C neprijatelj br 1. Zato se pušačima preporučuje da unose dva do tri puta više C vitamina, nego nepušači. Ako ste prehlađeni, dodatno povećajte dozu – više puta u toku dana pijte sok od limuna.

Odavno je poznato da su vitamini i minerali neophodni za funkcionisanje ljudskog organizma. Ono što je još uvek većini nepoznato, jeste to da, nije samo bitno šta unosite u organizam, već i u kojoj kombinaciji, te u koje vreme. Naime, materije koje su od vitalnog značaja, najbolje dolaze do izražaja u kombinaciji s nekim drugim namirnicama, dok ih neke druge potpuno blokiraju.

Odaberite svoju kombinacij namirnica:

  • Savršen duo

Klasičan primer jedne harmonične kombinacije: gvožđe i vitamin C. Organizam je u stanju da bolje apsorbuje gvožđe iz namirnica biljnog porekla – sočiva, graška ili crnog hleba, ako se one kombinuju sa salatama, voćnim sokom ili svežim voćem u kojima ima puno vitamina C.

  • Kvartet zdravlja

Vitamin C (limun, južno voće), vitamin E (lešnik), beta-karoten (šargarepa) i selen (meso ribe) savršeno štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala, koji izazivaju kancer. Možete ih konzumirati i zasebno, ali najbolji efekat imaju u doziranom „koktelu“. Pitate se gde se krije ova čarobna kombinacija? U specijalnim voćnim sokovima.

  • Uspešan par

Veoma je dobra kombinacija kalcijuma (mleko, soja) i vitamina D (šampinjoni). Naime, poznato je da kalcijum jača kosti i zube. No, organizmu je, ipak, potrebna i izvesna količina vitamina D, kako bi se najbolje iskoristile sve pozitivne osobine kalcijuma. Postoje namirnice koje sadrže idealan odnos i jednog, i drugog – na primer neke vrste (švajcarskih i nemačkih) sireva. Preporučuje se da ih konzumirate što češće, najbolje uveče.

  • Uvek samostalni

Magnezijum, gvožđe i kalcijum međusobno se isključuju: kalcijum koči apsorpciju gvožđa, a magnezijum i kalcijum ostaju bez dejstva, ako su istovremeno zastupljeni u većim količinama.

  • Sjajan trio

Veoma dobro se „slažu“ folna kiselina i vitamin B6 i B12. Ovi vitamini (banane, avokado) stabilizuju folnu koselinu. Na primer, povrće, pasulj, crni hleb i sveže isceđen sok od narandže sadrže ovu kiselinu u izobilju. Folna kiselina sprečava rizik od oboljenja srca i infarkta, te pojavu kancera. Posebno se preporučuje trudnicama.

Autor: Life Content

Tagovi: