Mali rečnik čitanja menija: T-boun stek

by | oktobar 17, 2014

Izvor: Restoranca.rs

T boun stek jedno je od jela koje se mnogi ne usuđuju da naruče jer:

1) ne znaju šta je
2) ne znaju kolika je porcija to jest da li je za jedno ili dvoje
3) često je jedno od najskupljih jela (što je povezano sa razlogom navedenim pod 2)

T-Boun1

Najpre da razjasnimo prvu nedoumicu – radi se o telećem ili junećem mesu s koskom, ispečenom na žaru sa minimalnim dodatkom začina. Ali kojem delu mesa? Kako ispečenom mesu?

Stek ili odrezak uglavnom se izrađuju od mesu koje se nalazi u predelu tela gde se rebra susreću sa kičmom. Ali, još preciznije – Bistecca a la fiorentina, ramsteak ili T-boun steak, gledajući središnju kost kičme koja liči na štampano slovo “T”, ima s jedne strane biftek, a s druge ramsteak.

Sada malo o količini. T boun stek mora da bude debeo najmanje četiri santimetra (oko dva prsta) i težak više od jednog kilograma(1-1,2 kg). Obično su u restoranima teški oko kilogram do kilogram i po. Meso se dobija od teleta (po mogućstvu ženskog roda) starog između 16 i 20 meseci (oko 18 meseci).

t-boun-steak

Kada smo to savladali ostaje samo još da saznamo kako se peče. Nećete verovati, ali ako se radi po knjizi važan je čak i izbor drveta na kojem se peče. Preporučuje se da to bude crnika (vrsta hrasta) ili maslina. Priprema je jedostavna, meso se ne marinira niti se pere pre pečenja, a kada se T boun stavi na roštilj meso bi trebalo da se okrene samo jednom i pred kraj posoli i pobiberi. Služi se sa malo maslaca, često aranžirano sa grančicom ruzmarina.

Sada ćete sigurno pravi T Boun lako prepoznati na tanjiru. Ali pre toga, imajte na umu da možete da, kao kod bifteka, tražite da bude slabo, srednje ili reš pečen.

Tagovi: