Najzdravije začinsko bilje na svetu

by | mart 3, 2012

U Indiji, gde začine koriste u velikim količinama, nisu tako raširene srčane bolesti i rak. Međutim, kada se Indijci nekuda odsele i napuste tradicionalni način ishrane, stopa oboljevanja raste. Predstavljamo vam nekoliko začinskih biljaka koje bi trebalo da uvrstite u svoj jelovnik.

Čili paprika – ubrzava metabolizam

Zahvaljujući kapsaicinu, supstanci koja daje žestinu ljutoj paprici, ubrzava se metabolizam. Osim toga, on, navodno, utiče i na hemikalije u mozgu koje smanjuju osećaj gladi. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji pola sata pre obroka popiju čilijem začinjen sok od paradajza, kasnije pojedu 16 odsto kalorija manje.

Đumbir – umiruje iziritirani želudac

Studije su pokazale da ekstrakt đumbira smanjuje mučninu kod trudnica i pacijenata koji idu na hemoterapiju. Đumbir sadrži i protivupalne supstance koje mogu sprečiti neke oblike raka i smanjiti bol kod upale mišića.

Cimet – stabilizuje nivo šećera u krvi

Neka istraživanja pokazuju da dodavanje kašičice cimeta u hranu svakog dana može pomoći obolelima od dijabetesa tip-2 jer smanjuje nagli skok šećera nakon obroka.

Peršun – sprečava razvijanje ćelija raka dojke

Naučnici sa Univerziteta Misuri, ustanovili su da peršun može da spreči rast raka dojke. Naime, životinje kojima su davali apigenin, supstancu kojom peršun obiluje (i celer), podigli su otpornost organizma protiv raka. Stručnjaci preporučuju da svakodnevno u obroke dodate malo peršuna.

Žalfija – čuva pamćenje, ublažava upaljeno grlo

Travari često preporučuju žalfiju za probavne probleme. Neka preliminarna istraživanja ukazuju da se ova biljka može koristiti u ublažavanju prvih simptoma Alchajmerove bolesti.

Ruzmarin – poboljšava koncentraciju i uništava bakterije koje unosimo hranom

Jedna od nedavnih studija je pokazala da ljudi bolje rešavaju test pamćenja i koncentracije ako je u vazduh ispuštena aroma ruzmarina. Često ga koriste u marinadama, što je odlično jer ima antioksidativna svojstva i sprečava kvarenje mesa. Studija iz 2010. pokazala je da ekstrakt ruzmarina u mlevenoj govedini sprečava formiranje kancerogenih heterocikličnih amina (HCAs), koji se obično stvaraju prilikom pečenja mesa na roštilju ili tokom prženja.

Tagovi: