Odgodite uživanje i sprečite prejedanje

by | februar 8, 2012

Odgađanje uživanja u nezdravoj hrani, poput čokolade, čipsa ili kolača, način je izgradnje samokontrole, otkrili su portugalski naučnici sa univerziteta ekonomije u Lisabonu za „Daily Mail“. Fokusiranje na kasnije ispunjenje želja, delotvornija je strategija od potpunog uskraćivanja, a pomaže u prevladavanju intenzivne želje i jača karakter.

Odgađanje stvarno pomaže u odolevanju hrani – zaključila je vođa studije, psiholog Nikol Mid.

U eksperimentu su pred tri grupe dobrovoljaca stavili posude prepune čokoladnih bombona, prvoj grupi su rekli da se slobodno posluže bombonima čim požele, drugoj su grupi rekli da uopšte ne jedu bombone, dok su trećoj rekli da pričekaju, pa će ih posle jesti.

Oni kojima su rekli da uopšte neće jesti, ali su im to naposletku dozvolili, u eksperimentu su pojeli oko 9,81 gram, a oni koji su jeli čim su to želeli pojeli su 5,19 grama. Najmanje je pojela grupa koju su naučnici zamolili da kasnije jedu – u proseku su pojeli 5,08 grama bombona.

Tehnika odgađanja ima i dugotrajniji učinak. Ona menja stav ljudi prema hrani i prejedanju, a i manje žude za određenim namirnicama. Važno je da se vrhunac žudnje za nečime prebrodi, pa se onda kasnije jede, objasnili su naučnici.

Tagovi: