Ove egzotične namirnice jačaju imunološki sistem

by | jul 2, 2016

Ova hrana se koristi u drugim krajevima sveta, jer sadrži dosta moćnih sastojaka koji ih čine zdravim za naš organizam i jer poboljšavaju imunitet.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Upoznajte neke egzotične namirnice i saznajte kako ih možete koristiti u svakodnevnoj ishrani.

1. Asai bobice
– Ekstrakti asai bobica mogu uništiti kancerogene ćelije, pogotovo one koje su povezane sa leukemijom. u jednom istraživanju na Univerzitetu u Floridi je dokazano da njeni sastojci ubijaju ćelije raka. Potrebno je još mnogo istraživanja da bi to bilo „100% tačno“, ali svakako čini veliki korak napred, u borbi protiv raka.

– Asai bobice rastu na drvetu palme, u Amazonskim prašumama severnog Brazila. Njihovo druge ime je čist antioksidant i nutrijetivna snaga.

– Smanjuju upale. Jedna od najboljih stvari koje asai bobicve mogu da učine za nas jeste da smanje upale koje su povezane sa hroničnim upalama, jer sadrže velike količine antocianina. Srčane bolesti, kancer, dijabetes, artritis, sindromi umora, problemi sa varenjem, bolovi, grčevi – sve ove i mnoge druge bolesti su smanjene zbog rešavanja problema sa upalama. Takođe asai bobice štite srce od bolesti koje su danas vrlo česte. Pulpa asai bobica ima veliko lekovito dejstvo jer sadrži antioksidante i vlakna koja smanjuju nivo holesterola i čine naš digestivni sistem zdravim kao dren.

Pročitajte i… Magični sok koji brzo i lako topi salo sa stomaka

2. Godži bobice
– Godži bobice su bogate visokim sadržajem antioksidanata.

– Ove bobice se koriste u kineskoj medicini hiljadama godina. Poznato je da fitohemikalije u njima imaju veliki uticaj na uništavanje ćelija raka. U studiji iz ’94. godine je dokazano da godži bobice imaju pozitivan efekat na tretmane kada se koriste u kombinaciji sa ostalim terapijama u borbi protiv raka.

– Pomažu i kod gubljenja kilograma – godži sadrže prirodne sastojke poput lipotropika, što znači da uklanjaju masnoće što dalje od jetre i sagorevaju više kalorija.

– Pored toga, godži bobice štite srce jer sadrže sastojke koji smanjuju holesterol i koji prirodno štite od oštećenja slobodnih radikala. Takođe, smanjuju nivoe homocisteina – proteina koji je povezan sa bolestima srca i upalama.

– Predstavlja prevenciju od problema sa vidom, koji su uslovljeni starošću – zbog visokog nivoa antioksidanata, poput beta karotena i zeaksantina koji su važni za vid. Zeaksantin štiti oči, pogotovo mrežnjaču i smanjuje rizik od makularne degeneracije koje nastaju zbog starosti.

Koje još egzotične namirnice jačaju imunološki sistem pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Dulse, morske alge
Dulse su morsko povrće koje sadrži mnogo vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i druge prirodne hranljive hemikalije i antioksidantna dejstva.

– Dulse je crvenkasto-braon boje, hrskava je, sa slanim završetkom. Dulse u prahu ili komadićima odlično daju ukus raznim salatama.

– Povežava libido – Ova odlična hrana, ne samo da podiže duh, već podiže i libido.

Pročitajte i… Pet letnjih dijeta koje uspešno tope masne naslage

Boost your libido: This amazing superfood not only raises your spirits, but it also raises your libido! Goji berries raise testosterone levels, and, therefore, your sex drive goes up.

4. Hiđiki, morske alge
– Hiđiki je takođe morso povrće koje izgleda kao crne špagete. U Japanu se naziva „povrće lepote“ jer onome ko je konzumira daje lepu kožu, sjajnu kosu, poboljšava rad štitne žlezde i imunitet.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Kelp, morske alge
– Vizuelno možete pronaći svaki nutrijent koji sadrži ova morska alga.

– Kelp je odličan izvor joda, koji je vitalni sastojak jer je potreban za dobar rad štitne žlezde. Kelp nudle su preukusne i odličan su način da uvedete ovu vrstu hrane u svoju ishranu.

Pročitajte i… Na dijeti ste? 4 zdrave zamene za grickalice i slatkiše

6. Kombu, morske alge
– Još jedno morsko povrće, Kombu, obezbeđuje minerale koji su od velike važnosti u svačijoj ishrani.

– Kombu je tip braon alge, koja ima lepu tamno-ljubičastu nijansu. Možete je pronaži zamrznutu, svežu ili sušenu, a ukus joj je pikantan, zbog čega se koristi kao začin u mnogim jelima ili kao slani dodatak u supama.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Nori, morske alge
– Nori su najpopularnije morske alge, jer se koriste za pravljenje sušija.

– Nori možete pronaći u raznim bojama, od tamno ljubičaste do zeleno-plave. Koristi se kao dodatak supama, za salate ili se kida na komadiće – za suši.

Pročitajte i… Zdrave grickalice: Jedite ih bez griže savesti

8. Vakame, morske alge
– Još jedna odlična morska alga, Vakame, daje slani ukus koji dolazi od balansa natrijuma i drugih minerala iz mora.

– Vakame je alga zelene boje, koja kada se stavi u vodu produžuje svoju veličinu za nekoliko puta. Može se jesti kao grickalica – sveža, ili se dodaje u supe i druga jela, a takođe se može ispržiti i poslužiti uz salatu. Kada se skuva, postaje mekana i topi se u ustima.

Tagovi: