Categories Zdrava ishrana

Prepoznajte greške tokom dijete

Malo koja žena može sebi da priuši odlazak kod nutricioniste koji će joj propisati odgovarajuću dijetu, pa se okreću magazinima i inrternet sajtovima u potrazi za načinom da smršaju. Ipak, pojedina dijeta možda je savršena za nekoga, ali vama može da prouzrokuje zdravstvene probleme. Evo šte treba da izbegavate dok držite dijetu.

1. Samostalni izbor namirnica.

Odabrali ste dijetu koja vam odgovara, ali jedna od namirnica sa menija vam se ne dopada, pa ste je sami zamenili nekom ukusnijom. Ako želite da postignete maksimalan učinak izbegavajte samoinicijativna rešenja i budite dosledni.

2. Izgladnjivanje.

Svaka zdrava dijeta treba da sadržavi najmanje četiri do pet obroka dnevno. Mali, ali hranjivi obroci neće opteretiti vaš stomak, a vašem telu pružiće sve što vam je potrebno. Izgladnjivanjem se postiže trenutni efekt koji je vrlo kratkotrajan i vrlo brzo prelazi u debljanje, a ujedno može biti vrlo opasan za vaše zdravlje.

3. Ekspresno mršavljenje.

Iako brojne reklame za dijete i dijetetske proizvode nude ekspresni gubitak kilograma, budite realni i prizemni. Kilogrami se ne dobijaju preko noći pa je logično da ih se tom brzinom nećete niti rešiti. Ne očekujte čudo jer se ono neće dogoditi, barem ne na zdrav način.

4. Dijeta i samo dijeta.

Svi smo svesni činjenice da se fizičkom aktivnošću najbrže tope kilogrami, ali zbog tempa života u kojem živimo i radimo vrlo je teško pronaći vremena za ovaj zdravi hobi. Ako ste se već žrtvovali i krenuli na rigorozan režim ishrane, pokušajte barem svake večeri izdvojiti pola sata za laganu šetnju. To će pojačati cirkulaciju i ubrzati vaš metabolizam.

5. Brojanje kalorija.

Brojanje kalorija je čisto mučenje koje će vas iscrpiti više nego sama dijeta. Pridržavajte se propisane ishrane, prošetajte kada možete, a vagu koristite najviše jednom nedeljno. Dajte sebi vremena i verujte u sebe.

6. Odustajanje.

Prva tri dana dijete su najteža i upravo tada se vidi ko je snažan karakter. Ako ste skloni odustajanju i mislite da nećete preživeti taj grozan osjećaj gladi, ispraznite frižider i napunite ga jedino namirnicama koje se nalaze na novom meniju. Ukoliko osetite snažne grčeve od gladi, zavarajte želudac i popijte 2 decilitra vode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA