Preukusno ali „nezdravo“? – Ova hrana može biti i veoma dobra

by | decembar 3, 2016

SVAKO ko se okušao u dijeti zna da bi trebalo smanjiti unos ugljenih hidrata, izbegavati masnu hranu, ali i pivo. No, zagrebemo li malo dublje, jesu li zaista te stvari loše koliko mislimo?

Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Zapravo, većina hrane koju smatramo „nezdravom“ puna je nutricionističke vrednosti. S tim na umu, i u duhu umerenosti, Britanci su istražili i razbili stereotipe o nekim namirnicama koje su dobre za telo, piše Daily Mail.

Hleb i krompir

Jedna od prvih stvari koje napuštamo u dijeti je unos ugljenih hidrata poput hleba ili krompira. Na primer, hleb od krupnog zrna ima četiri puta više vlakana od običnog, a često je „natovaren“ i vitaminima. Krompir, kad nije duboko pržen u ulju, odličan je izvor vitamina B, kao i kalijuma.

Kada već „pričamo“ o krompiru…ne propustite savršen recept…Hot dog od krompira – RECEPT koji je osvojio žene širom sveta! I vas će!

Pivo i vino

Istina je da je alkohol pun šećera koji mogu pomoći u „širenju“, no mnogobrojna istraživanja pokazala su korist u povremenoj čašici. Naime, pivo je izvor kalijuma, magnezijuma i selena, dok vino sadrži više vrsta iz grupe B. Vitamini B grupe neophodni su za preradu ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju kao i za njihovo korištenje u obnavljanju i izgradnji telesnih tkiva, a kao takvi važni su za zdravlje kože, kose i mišića, za jak imunološki sastav te za zdravlje živčanog sastava. Istraživanja su pokazala i kako vino i pivo, kad se konzumiraju umereno, mogu imati pozitivan učinak na sprečavanje rizika od srčanog, odnosno moždanog udara.

Pogledajte ostale namirnice na sledećoj strani…iznenadiće vas…

Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Jaja

Dok je s jedne strane mudro ograničiti unos jaja zbog visoke količine holesterola koji može blokirati arterije, valja imati na umu da su jaja i žumance hranljiva namirnica koja sadrži najmanje 11 različitih vitamina i minerala. Takođe, bogata su velikom količinom kvalitetnih proteina.

Banane

Mnogi stručnjaci upozoravaju na banane jer su natovarene prirodnim šećerima, no takođe su bogate kalijumom, vlaknima i vitaminima C i B6. Osim toga, mogu se koristiti umesto sportskih napitaka, ubrzaće metabolizam, regulisaće krvni tok,a dobre su za bakterije probavnog sastava, mogu ublažiti trbušne tegobe…

Govedina

Nekad je teško ne osećati grižu savesti gutajući sočne i masne hamburgere ili pljeskavice, no u stvarnosti, ove namirnice sadrže visokokvalitetne proteine i oblik zasićenih masti koja sugeriše da nisu tako nezdrave kao što ponekad mislimo. Kiselina koja se nalazi u govedini i svinjetini može pomoći i smanjiti rizik od srčanih bolesti tako što smanjuje količinu holesterola u krvi.

Tagovi: