Probala sam da živim sedam dana bez slatkiša. Moje iskustvo će vas inspirisati

by | februar 12, 2016
Piše: Mina Stamenković, novinarka portala "Lepota i zdravlje" Foto: privatna arhiva

Piše: Mina Stamenković, novinarka portala „Lepota i zdravlje“

Ooo da, zavisnik sam od slatkiša. Jedna sam od onih koja bi pojela i „masno ćebe sa šećerom“, pa tako šta god stavili pred mene, a čokoladne je konzistencije, računajte da neće dugo.

Sitni kolači, čokolade, baklave, tulumbe, žito sa šlagom, mamina torta, bakina torta, Vasina – kako god joj ime, uopšte mi nije važno. Jednostavno, taj momenat povezivanja sa ukusnim, sočnim i slatkim nemoguće je opisati. Garantujem da su recepti za slatko na mom jeziku izraženiji nego kod „običnih“ ljudi, koji se suzdržavaju od slatkiša, iz ovih ili onih razloga.

Možete li onda da zamislite mene koja od toga odustaje? Ne, niko nije mogao.

Nažalost, morala sam jer su ginekološki rezultati pokazali da šećer veoma loše utiče na moj organizam i da bi neko vreme trebalo da zaboravim na bilo šta što u sebi sadrži šećer – u bilo kom obliku.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Dakle, sledila je detoksikacija organizma.

Odlučila sam da se pripremimk na to da minimum sedam dana neću ništa slatko okusiti. Pretpostavljam da pušači mogu da me razumeju. Svaka vrsta zavisnosti ipak ima slične simptome.

Tada sam počela da istražujem i tražim najbolje rešenje za narednih nedelju dana.

Pročitajte i… Ovu hranu su fit ljudi obožavali u 2016. Hoćete li i vi naredne godine?

Počela sam da pripremam hranu, napravila spisak svega što mi je potrebno i otišla da to nabavim.

Iz svog „eksperimenta“ izbacila sam i voće koje u sebi sadrži visok nivo šećera.

Bio je avgust. Leto, divno vreme, možda i najbolji period za odustajanje od čokoladnih torti i debelih, masnih krofni. 🙂

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Od ponedeljka do petka

S obzirom na to da sam na poslu bila svakog dana od 9-17h nisam imala baš mnogo vremena da tugujem i mislim o slatkišima. Doručkovala sam kuvana jaja, tunjevinu, ovsene kaše, u međuvremenu sam grickala orašaste plodove, ručala spanać, piletinu, a za večeru pila zelene sokove. Prava detoksikacija. Mislila sam da u toku dana neću imati potrebnu energiju kakvu sm ranije imala, kada bih posle ručka pojela makar red čokolade, koji me je uvek „vraćao u život“. Uvidela sam da nije nužno, zaista.

Vikend

Dva dana vikenda malo su mi teže pala. Navikla sam da mama tada mesi kolače ili da odem sa drugaricama na piće, pa se tu uvek potkrade neki slatkiš. Hranila sam se uobičajeno. Jela sam obroke kao preko nedelje, i verujte mi da je osećaj potrebe za slatkišima lagano opadao.

Sve u svemu, nedelju dana bez šećera bilo je sjajno iskustvo. Detoksikacija mi je pokazala na koji način mogu u budućnosti da poboljšam ishranu. Organizam se navikao i bilo mi je draže da pojedem povrće ili voćku, umesto fast food-a ili sočnog kolača.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Zaključak je sledeći: Umerenost u svemu, pa tako i u ishrani je najvažnija. Sada, godinu dana kasnije, često umem da odem na svoju „detoks nedelju“, koja mi neverovatno prija. Konzumiranje slatkiša sam smanjila, pa se ponekad desi da ih nesvesno ne jedem i po nekoliko dana.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: