Slana hrana koju bi trebalo izbegavati

by | novembar 16, 2012

Dok jedemo omiljenu hranu, ne razmišljamo o tome kakav uticaj ona ima na naše telo i organizam. Dok neke namirnice povećavaju nivo šećera u krvi, one druge, koje sadrže natrijum, takođe mogu biti nezdrave za vaše telo, naročito za kosti.

Prekomerna konzumacija slanih namirnica šteti organizmu. Proverite koje su to namirnice koje bi trebalo izbegavati.

1. Sosevi
Bilo da je u pitanju soja sos, sos za špagete i slično, gotovo svi sosevi imaju više soli nego što je potrebno, stoga ih treba umereno konzumirati.

2. Kisele namirnice
Masline, kiseli krastavčići, paprika, kupus ili druga kisela hrana je previše slana (so je neophodna kako bi hrana bila dugotrajnija), zato se trudite da ovu hranu jedete u manjim porcijama.

3. Sir
Sveži sir je takođe slan, a preterano konzumiranje ove namirnice dovodi do povećanja nivoa natrijuma u telu.

4. Grickalice
Pržene grickalice su ukusne, ali i pune soli. Od kokica do čipsa – gotovo sve grickalice su bogate natrijumom. Trudite se da izbegavate ove namirnice što je više moguće. Ako baš nikako ne možete bez njih, pobrinite se da koristite malu količinu soli kada, na primer, pravite kokice.

5. Obrađeno meso
Kobasice, salame i slični suhomesnati proizvodi imaju prekomernu količinu soli kako bi bile dugotrajne. One namirnice koje se nalaze u konzervama sadrže još više natrijuma. Sledeći put kada budete išli u supermarket, ne zaboravite da pročitate deklaraciju i sastav proizvoda.

6. Konzervisana hrana
Konzervisana hrana je možda jednostavna za pripremu, ali količina hranljivih stvari i proteina je takođe važna za vašu ishranu. Kukuruz, konzervisano povrće i riba su bogate natrijumom. Koliko god da ste u pokretu i nemate vremena da skuvate ručak, izbegavajte redovno korišćenje konzervisane hrane.

Tagovi: