Šta se dešava kad ugljene hidrate izbacite iz ishrane?

by | februar 15, 2013

Osim masnoća i proteina, ugljeni hidrati obezbeđuju energiju, i to najefikasnije od svih nutrijenata. Glukoza iz njihovog sastava lako se oslobađa i osigurava kratkotrajne i dugotrajnije izvore energije. Ugljeni hidrati takođe sadrže važne hranljive materije i biljna vlakna.

Pojedine dijete preporučuju smanjen unos ugljnih hidrata, što može da uzrokuje pojavu brojnih problema, od opstipacije do pada imuniteta i slabljenja kostiju.

Izostavljanje ugljenih hidrata u ishrani kreira kiselu sredinu u organizmu, a pokušaji da se ona neutrališe izvlačenjem minerala iz kostiju – slabi koštanu strukuru tela.

Stručnjaci savetuju da čak 50 odsto dnevnih kalorija treba da potiče od ugljenih hidrata.

Složeni ugljeni hidrati sporo se razgrađuju u organizmu, pa je najbolje jesti namirnice iz ove kategorije. U nju se ubrajaju voće, povrće i žitarice, dok su prosti ugljeni hidrati namirnice od belog brašna, koje sadrže manje hranljivih materija.

Izvor: Life Content

Tagovi: