Šta treba da jedete kada ste prehlađeni

by | novembar 16, 2014

Zdrava i uravnotežena ishrana veoma je važna za naše zdravlje, kako bi organizam uspeo da se odbrani od sezonskih virusa i bakterija. No, šta se dešava kada ipak ne uspemo da se odbranimo od prehlade? Otkrivamo vam koje namirnice bi trebalo da jedete kako biste brzo i lako ozdravili.

djumbir caj

Čaj ili topla limunada

Već je dobro poznato da čaj pomaže kod grlobolje. Zeleni čaj je posebno koristan jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju potporu organizmu u borbi protiv infekcije. Takođe, pomoći će vam i topla limunada. Citrusi imaju puno vitamina C, a mekani sloj narandže, limuna ili grejpa sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet.

Pileća supa

Pileća supa se smatra tradicionalnim lekom jer, ne samo što je topao i hranljiv obrok, već naučnici tvrde kako postoje dokazi da ona pomaže u smanjenju aktivnosti ćelija koje su odgovorne za respiratorne probleme.

Crno vino

Verovali ili ne, i crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Naime, crno vino sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajnih puteva. Ipak, budite oprezni! Ako pijete tablete, alkohol ne dolazi u obzir.

Začinjena hrana

Možda će vam izmamiti suze, ali začinjena hrana će nos učiniti prohodnijim. Zato se slobodno prepustite renu ili ljutim papričicama.

Đumbir

Istraživanja su pokazala da je đumbir neverovatno delotvoran u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih želučanih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. Stoga, u slučaju ovih problema, popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je đumbir odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripe, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobeđuje sve infekcije.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je vrlo čest sastojak medikamenata za smirivanje želuca. Rastvorite jednu kašičicu sode bikarbone u čašu vode i ispijte. Miks vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lek za smirivanje želuca, ali i creva, što se često javlja kao popratni simptom različitih zdravstvenih stanja.

Izvor: tportal.hr
M.K.

Tagovi: