Tofu sir – namirnica pogodna za svaku dijetu

by | april 5, 2013

Tofu sir je namirnica bogata proteinima, ali siromašna natrijumom, holesterolom i kalorijama. Pravi se na sličan način kao i ostali sirevi, a njegov glavni sastojak je soja. Ipak, čak ni medicinski stručnjaci i nutricionisti ne mogu da se usaglase da li tofu sir možemo svrstati u zdravu hranu ili ne. Otkrivamo vam nekoliko zdravstvenih prednosti i mana ove namirnice.

Jedna od zdravstvenih prednosti tofua je to što je pogodan za svaku dijetu. On će osigurati svu energiju koja je potrebna vašem telu. Osim toga, ima malo kalorija i nizak sadržaj holesterola, te ne sadrži zasićene masti.

Tofu sir ima sposobnost apsorpcije začina i marinada. Ukoliko sami odlučite da pravite tofu, kako biste dobili jači ukus, uklonite što više vode iz soje.

Tofu je bogat proteinima, gvožđem i kalcijumom. Sadrži biljne izoflavonide, koji su se pokazali učinkovitim u sprečavanju raka. Takođe, tofu sadrži osam bitnih aminokiselina koje se ne mogu sintetizovati iz drugih jedinjenja u ljudskom organizmu.

Zbog količine izoflavonoida, ukoliko previše konzumirate tofu, postoji rizik da obolite od hipotiroidizma. Takođe, istraživanja su pokazala da prečesto konzumiranje tofua dovodi od određenih kognitivnih oštećenja i atrofije mozga u kasnijem životu.

Tekst: Life Content
Izvor: Ljepota.ba

Tagovi: