U susret Food Talku: Slatko-slani doručak u Iranu

by | maj 18, 2013

Zbog užurbanog načina života, sve je više ljudi koji za prvi obrok u danu biraju nezdrave namirnice, ili u potpunosti preskoče doručak. Ne zaboravite da se radi o najvažnijem obroku koji će vam pružiti energiju za ostatak dana.

2412690477

Dok odbrojavamo dane do velike konferencije o hrani „Food Talk 2013„, koja će se održati 14. juna na Salašu 137, iskoristite priliku da saznate nešto više o specijalitetima iz raznih krajeva naše planete. Svakog dana otkrivamo kako izgleda jedan tradicionalan doručak u čak 50 zemalja sveta!

Danas otkrivamo kako izgleda doručak u Iranu. Iranski doručak uglavnom sadrži neku vrstu tradicionalnog „naan“ hleba sa puterom i džemom. Neobične slatko-slane kombinacije česta su pojava u iranskoj kuhinji, pa će tako Iranci na hleb uz džem ili med namazati i fetu ili neku drugu vrstu sira.

Kada Irancu ovaj lagani doručak nije dovoljan da se napuni energijom, posegnu će za specijalitetom po imenu „halim“. Halim predstavlja mešavinu pšenice, cimeta, maslaca, šećera i seckanog mesa skuvanu u velikom loncu. Ovo jelo se može konzumirati vruće ili hladno, a na meniju se često može naći i iranska verzija omleta.

Tradicionalni iranski doručak često čini i gusta čorba poznata kao „asheh mohsalah“, koja se, kao i „halim“, najčešće se priprema uveče kako bi bila servirana za naredno jutro.

Irancima nije potrebna kafa kako bi se ujutru razbudili, već uz doručak piju čaj koji je nezaobilazan deo prvog obroka u danu.

Mnogi koji su posetili ovu zemlju i isprobali njene specijalitete složiće se da u Iranu prave najlepši hleb, kojeg možete pronaći u mnogo različitih varijanti.

Više o regionalnoj koferenciji „Food Talk 2013“ pročitajte OVDE.

Autor: Life Content
Izvor: Hostel bookers, wherefoodcomesfrom.com

Tagovi: