VITAMIN E štiti od ekcema

by | jun 6, 2010

Deca koja konzumiraju hranu bogatu E vitaminom manje su sklona razvoju ekcema, dok vitamin A, uprkos nekim ranijim drugačijim nalazima, ne štiti od alergija, utvrdili su japanski stručnjaci.

Vitamin E

 

Stručnjaci Univerziteta Jamaguči u Ubeu, nakon istraživanja sprovedenog nad mališanima sa alergijskim tegobama, zaključili su da je ekcem manje prisutan kod dece koja hranom unose dosta vitamina E. Rezultati nekih ranije obavljenih istraživanja ukazivali su na slično dejstvo vitamina A, što je navelo naučnike da ispitaju eventualne veze između tih antioksidantnih materija i alergija.

 

Japanski tim predvođen Masajukijem Okudom analizirao je sadržaj ovih vitamina u krvi 396 dece, starosti između 10 i 13 godina, od kojih je 240 patilo od ekcema, šištanja pri disanju ili astme. Utvrđeno je da ne postoji nikakva veza između navedenih stanja i nivoa A vitamina, dok su mali ispitanici sa najvećom količinom E vitamina u krvi bili pod 67 odsto manjim rizikom da obole od ekcema nego oni kod kojih je zabeležen niži nivo.

 

Orasi

 

Šta više, čak i oni ispitanici koji su imali neznetno viši nivo vitamina E od proseka, bili su pod manjim rizikom od ekcema za više od 60 odsto. Pripadnici tima iz Ubea ističu da je ovo pouzdaniji način da se proveri dejstvo vitamina na zdravlje od onog najčešće primenjivanog u ranijim istraživanjima kada su korišćeni upitnici o ishrani, koji nisu tako pouzdani jer se oslanjaju na pamćenje.

 

Vitaminom A je bogato žuto, crveno i narandžasto voće i povrće, dok vitamina E ima u biljnim uljima, orašastim plodovima i integralnim žitaricama.

 

kikiriki

Nema opšteg standarda o tome koliki bi trebalo da bude dnevni unos pomenutih vitamina. Prema američkim standardima, za navedenu starosnu grupu dnevni unos vitamina A bi trebalo da bude između 600 i 1.500 (nikako više od 1.700) mikrograma, a vitamina E oko 11 miligrama.

 

Još se ne zna precizno zašto E vitamin smanjuje rizik od ekcema. Članovi japanskog tima pretpostavljaju da su u pitanju njegova antioksidantna svojstva i podsticajno dejstvo na imuni sistem.

 

Izvor RTS

Tagovi: