„Vučje bobice“ jačaju imunitet

by | avgust 18, 2012

Stariji ljudi koji konzumiraju voće „vučje bobice“ u kombinaciji sa mlekom, na taj način povećavaju sposobnost organizma da se odbrani od infekcija, otkriva najnovija studija kompanije Nestlé.

Od ukupno 150 ljudi uzrasta između 65 i 70 godina, koji su učestvovali u istraživanju, polovini je svakodnevno tokom tri meseca davana mešavina laktoze i vučjih bobica, dok je drugoj polovini dat placebo. Tridesetog dana istraživanja, svi učesnici primili su vakcinu protiv sezonskog gripa. Naučnici su potom izmerili nivo antitela u organizmima učesnika a rezultati su pokazali da je nivo antitela kod onih koji su konzumirali kombinaciju laktoze i vučjih bobica veći.

Naučnici smatraju da zbog toga što sa godinama opada čovekova prirodna sposobnost da se bori protiv infekcija, te da ovo istraživanje stoga može da se primeni u praksi i da se na taj način smanji broj pacijenata sa respiratornim infekcijama.

Vučja bobica, poznata i kao godži bobica (goji berry), ima dugu tradiciju korišćenja u ishrani i u biljnoj medicini u mnogim azijskim zemljama, uključujući Kinu. Pažnju u Evropi i Severnoj Americi ovo voće je privuklo tek poslednjih godina, nakon što je otkriven potencijalan pozitivan uticaj na zdravlje i u borbi protiv starenja. Međutim, za sada postoji malo naučnih dokaza koji potvrđuju njegove efekte.

Ranija istraživanja otkrila su da kombinacija vučjih bobica i mleka u sihrani može da omogući organizmu da lakše apsorbuje prirodne antioksidanse iz voća.

Tagovi: