f1

Zaslađivači mogu da pomognu u kontroli telesne težine, tvrdi profesor fiziologije i član Istraživačkog centra za studije i praćenje uslova života (CREDOC), kaže Mark Fantin.

Zaslađivači omogućavaju nam uživanje u slatkom ukusu bez dodatka šećera ili kalorija. Uz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, zaslađivačima se reguliše ne samo unos kalorija, već mogu da pomognu i u kontroli telesne težine. U Francuskoj 2 od 3 lekara opšte prakse preporučuju upotrebu zaslađivača, posebno u onim situacijama kada žele da pomognu pacijentima da ograniče unos šećera i kalorija u svoj organizam.

Preko 200 istraživanja koje su sprovele međunarodne zdravstvene institucije ukazuju na to da zaslađivači uključujući i aspartam ne nose nikakav rizik po zdravlje ako se koristi u skladu sa prihvatljivim dnevnim unosom (PDU).

Preporučen dnevni unos zaslađivača iznosi 40 mg po kilogramu telesne težine osobe. Posebno treba istaći da je navedena količina data u cilju predostrožnosti a ne kao granica posle koje zaslađivač postaje toksičan.

Dakle, da bi dostigla maksimalnu preporučenu količinu aspartama, osoba telesne težine od 60 kg bi svakog dana svog života morala da konzumira do 20 limenki light gaziranih napitaka ili 280 zaslađivača. U Francuskoj je recimo prosečno konzumiranje zaslađivača 40 puta manje od prihvatljivog dnevnog unosa.

Prema mišljenju profesora Fantina, osobe koje vole ukus šećera a žele da izbegnu gojenje, konzumiranje ,,light’’ hrane i bezalkoholnih napitaka predstavlja dobru alternativu. Naime, zamena napitaka i hrane koji su bogati šećerom, proizvodima koji sadrže zaslađivače, može da dovede do smanjenja unosa kalorija i do 10 odsto.

Prednosti od konzumiranja proizvoda koji sadrže zaslađivače u regulisanju telesne težine mogu imati i osobe bolesne od dijabetesa. Kod maloletnih dijabetičara, zaslađivači mogu da pomognu u umerenom unosu šećera radi bolje regulacije nivoa šećera u krvi. Kod odraslih pacijenata sa dijabetesom tipa 2 dolazi do ograničenja unosa kalorija i bolje kontrole telesne težine.

Prethodna slika
Sledeća slika