Zašto je riblje ulje dobro za mozak?

by | novembar 30, 2011

Prema nedavnom istraživanju riblje ulje povećava memoriju za 15 odsto. Masne kiselina koje se nalaze u ribi i morskim plodovima povećavaju memorijsku funkciju za 15 odsto. Ishrana bogata ribom važna je za održavanje optimalnog zdravlja mozga i sprečava nastanak demencije.

Konzumiranje masne ribe kao što je losos ili pastrmka može značajno da poboljša pamćenje, kažu naučnici. Tokom šest meseci 176 zdravih osoba imale su zadatak da jedu namirnice koje sadrže omega-3 kiseline: losos, skuša, sardine, pastrmka i dagnje. Tokom tih šest meseci ocenjivano je njihovo pamćenje, kao i njihove kognitivne funkcije u odnosu na prethodni period.

Nakon ovog tretmana memorija, radna memorija i brzina radne memorije pokazale su značajno poboljšanje. Veruje se da bi omega tri kiseline mogle biti ključ u prevenciji Alchajmerove bolesti, jednog od najčešćih oblika demencije koji karakteriše pad mentalnih sposobnosti, kao što su pamćenje i rezonovanje, što se često povezuje sa starenjem.

Vodeći istraživač, profesor Velma Stounhaous sa Univerziteta na Novom Zelandu kaže: „Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da dodatak omega-3 kiselina može poboljšati neke aspekte funkconisanja pamćenja kod zdravih mladih adolescenata. „

Istraživanje je pokazalo da omega-3 kiseline koje se nalaze u ribljem ulju utiču na kognitivne funkcije mozga, odnosno na pamćenje i radnu memoriju što su osnovne funkcije mozga za brojne svakodnevne aktivnosti kao što su rad, vožnja, kupovina, učenje, sport i drugo. Održavanje zdravlja mozga i mogućnost da naterate vaš mozak da nastupi celokupnim optimalnim kapacitetom isto je toliko važno kao i održavanje fizičke dobrobiti i zdravlja.

Omega-3 kiseline su jedne od najviše koncentrisanih masti u mozgu i poznate su po tome da imaju vitalnu ulogu u strukturi i funkcionisanju mozga. Ali, pošto telo ne može da proizvede dovoljno ovih masnih kiselina, potrebno ih je unositi hranom. Istraživači su istakli da su u velikoj meri ugrožene performanse mozga kod ljudi koji ne uspevaju da jedu dovoljno ribe i morskih plodova.

Profesor Velma Stounhaus dodaje: „Ovi nalazi pokazuju da omega-3 masne kisleline imaju važnu ulogu u funkcionisanju mozga tokom celog života, čak i kod zdravih osoba. „ Ovo je jedna od nekoliko studija koja ispituje efekte omega tri kiselina na kognitivne funkcije kod zdravih odraslih osoba. Ishrana svakog čoveka treba da sadrži najmanje dve porcije ribe nedeljno, uključujući i masnu ribu.

 

Tagovi: