Zašto šampanjac treba piti tokom cele godine?

by | januar 1, 2013

Kada sat otkuca ponoć, Novoj godini dobrodošlicu obično poželimo uz čašu šampanjca. A onda, uglavnom, na ovo penušavo vino zaboravimo do iduće Nove godine.

Šampanjac krije nekoliko zdravstavenih dobrobiti, pa neka jedna od vaših novogodišnjih odluka bude da se češće počastite čašom ovog ukusnog pića.

Poboljšava zdravlje srca

Penušava vina mogu smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara jer obiluju polifenolima, koji smanjuju krvni pritisak.

Ne goji

U jednom decilitru šampanjca krije se oko 80 kalorija, što ga čini jednim od alkoholnih pića s najmanje kalorija, pa je tako i zdravica penušavim vinom – zdravija.

Poboljšava izgled kože

Ugljendioskid koji se nalazi u šampanjcu, čini vašu kožu zategutijom i lepšom, a malopre spomenuti polifenoli smanjuju crvenilo.

Napravite opuštajuću kupku od jedne šoljice mleka u prahu i pola šoljice mirišljave soli za kupanje. Dodajte jednu šoljicu bilo kojeg penušavog vina i jednu kašiku zagrejanog meda, te sve zajedno promešajte, a potom sipajte u kadu dok je punite vodom. Kada je kada puna, za dodatni užitak, pospite nekoliko ružinih latica. Deluju kao prirodan omekšivač koji hidrira kožu.

Popravlja raspoloženje

Šampanjac sadrži prirodne elemente koji popravljaju raspoloženje, naravno, ako ga pijete umereno. Kako biste pojačali pozitivan učinak ovog pića, pijte ga uz ribu. Ukus mehurića savršeno se nadopunjuje s morskom hranom, a riba bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i skuše, takođe je vrlo zdrava i samim tim podiže raspoloženje.

Izvor: Zadovoljna.hr

Tagovi: