Zašto treba jesti kelj?

by | maj 23, 2012

Kelj se smatra jednom od najzdravijih namirnica, zbog sastojaka koji imaju neverovatno povoljno dejstvo na čovekov organizam. Evo zbog čega je kelj namirnica koju bi trebalo svakodnevno da jedete.

  • Kelj je bogat vitaminom K, antioksidansom koji pomaže razvoj kostiju i reguliše zgrušavanje krvi i zahvaljujući kojem, prema jednom istraživanju, možete umanjiti rizik od raka.
  • Veoma je bogat vitainom A, koji pomaže očuvanju čula vida, rast, formiranju kostiju, obnavljanju tkiva i stvaranju crvenih krvnih zrnaca.
  • Sadrži vitamin C u velikim količina, kao i vlakna koja su veoma važna za probavni sistem.
  • Sadrži i značajne količine vitamina B6, koji održava nervni i inuni sistem, kao i gvođže i kalcijum.
  • Bogat je kartenoidima luteinom i zeaksantinom, koji su važni za zdravlje očiju.

Sve ove zdrave sastojke iz kelja unesite tako što ćete napraviti salatu ili sveži sok od šargarepa, jabuka, kelja i đumbira.

Tagovi: