Zašto treba svakodnevno konzumirati limun?

by | avgust 1, 2015

Limun je definitivno jedna od namirnica koju treba početi svakodnevno unositi. Ne samo da poboljšava ukus velikom broju jela, već podstiče zdravlje celokupnog organizma. Flavonoidi iz limuna imaju antioksidacijsko delovanje i mogu pomoći u prevenciji, ali i lečenju niza bolesti i stanja.

Prevencija bubrežnih kamenaca
Samo pola šoljice limunovog soka dnevno je dovoljno da se poveća nivo citrata u urinu. Istraživanja su pokazala da limun može pomoći u prevenciji formiranja kamena u bubregu.

Ublažavanje bolova u grlu
Mešanje soka od limuna sa medom može ublažiti bolove u grlu i osećaj iritacije grla.

Podsticanje mršavljenja
Sok od limuna definitivno može podstaći mršavljenje, a istraživanja pokazuju da može pomoći iu održavanju zdrave telesne težine. Sok od limuna sadrži pektin, vrstu rastvorljivih vlakana koja dokazano može pomoći u uklanjanju suvišnih kilograma.

Bolji početak dana
Dan nemojte započinjati kofeinom, već toplom vodom pomešanom sa limunovim sokom kako biste stimulisali rad probavnog sistema i povećali unos vitamina C.

Ublažavanje iritacija kože
Trljanje kože limunom može pomoći u ublažavanju iritacija kože, naročito uboda insekata. Limun ima protivupalno delovanje i ubrzaće oporavak kože.

Podsticanje rada digestivnog sistema
Stručnjaci preporučuju da svakodnevno pijete limunov sok sa semenkama lana kako biste podstakli rad probavnog sistema i ubrzali čišćenje od toksina.

Prevencija raka
Istraživanja su pokazala da limun ima antikancerogeno delovanje jer sadrži spojeve koji štite ćelije od oštećenja koja mogu uzrokovati nastanak ćelija raka.

Povećanje unosa kalijuma
Banane nisu jedina namirnica koja je odličan izvor kalijuma. Limun pruža čak 80mg ovog minerala koji omogućava svakoj telesnoj stanici normalan rad.

Regulacija telesne temperature
Kada imate visoku temperaturu svakako povećajte unos limuna jer su istraživanja pokazala da limun može ubrzati snižavanje telesne temperature.

Regulacija pH ravnoteže
Iako je limun kiselog ukusa, ima alkalno delovanje i može regulisati pH ravnotežu u telu. To je ključno za pravilan rad organizma.

Tagovi: