Zbog čega treba doručkovati žitarice?

by | mart 21, 2015

Sigurno ste već puno puta čule da su žitarice najbolji doručak za zdrav početak dana. Ukoliko ne znate zbog čega su žitarice toliko dobre, pročitajte neke od korisnih činjenica o ovoj vrsti doručka.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Žitarice su prepune nutritivnih materija koje nas pune energijom i hrane naše telo vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje za doručak jedu žitarice u proseku imaju manje kilograma od onih koji doručkuju kobasice, jaja, hleb i ostalo.

Mešavine žitarica uglavnom se sastoje od pšeničnih, ovsenih i kukuruznih pahuljica, a ponekad im se dodaju i ječmene pahuljice, pirinčane i one od heljde. Uz ove pahuljice uglavnom idu i orašasti plodovi, med, suvo voće, čokolada ili začini. Najčešće ih konzumiramo sa jogurtom, mlekom ili voćnim sokovima.

Visok udeo u žitaricama čine prehrambena vlakna. Takođe, one su bogate prirodnim vitaminima, imaju malo masnoća, a sadrže i složene ugljene hidrate koji ih čine idealnim doručkom za sve koji već od ranog jutra naporno rade. Nakon konzumiranja žitarica, nivo šećera u krvi se polako povećava, a to znači da ćemo duže biti siti.

Brojni naučnici koji su istraživali kako naše telo reaguje na žitarice za doručak, otkrili su da osobe koje ih redovno jedu uopšteno imaju niži indeks telesne mase i manje problema sa viškom kilograma. Takođe, utvrđeno je i da žitarice dobro utiču na kardiovaskularne bolesti i da se njihovom konzumacijom smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Dnevno je potrebno pojesti 30g žitarica, to je preporučena mera. Uz njih možete jesti i nemasni sir koji će vam dodatno pomoći da duže budete site.

Kada odete u nabavku žitarica, pažljivo pročitajte šta piše na deklaraciji i izaberite one koje imaju najmanji procenat šećera i ostalih nepotrebnih dodataka. Ukoliko vam porcija žitarica nije dovoljno slatka, nemojte dodavati šećer. Kašičica meda je bolje i zdravije rešenje.

Žitarice pozitivno utiču na probavni sistem zbog velikog broja vlakana, regulišu nivo šećera u organizmu, a čak mogu da pomognu i spreče razvijanje raka debelog creva.

Tagovi: