Zdrav i ukusan, a tako malo znamo o njemu! Patlidžan ćete prosto obožavati

by | decembar 17, 2016

Postoji dosta namirnica o kojima se sve zna, a zapravo se zna vrlo malo i samim tim, iako zdrave, nisu baš često zastupljene u obrocima. Jedna od takvih namirnica je i patlidžan – nutritivna bomba koja organizmu može doneti štošta dobrog, samo ako se konzumira na redovnoj bazi.

Foto: Getty

Foto: Getty

Vlakna, najvažniji minerali, vitamini, kalcijum, kalijum, cink… – neki su razlozi zbog kojih biste morali da ga volite, ali ako ste na dijeti, želite smršati, onda je prava informacija za vas ta da patlidžan nema masti i ima jako malo kalorija, a zbog svog sastava dobro će vas zasititi tako da duže vreme nećete osećati glad.

A osim što nema niti masti niti puno kalorija, patlidžan zapravo nema ni puno ugljenih hidrata pa je zbog svega toga odlična namirnica za regulisanje probave, krvnog pritiska, holesterola, dobra je i za dijabetičare, a kako je puna kalcijuma – odlična je za kosti i zube.

Patlidžan je bogat i gvožđem  koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca koji pomažu brže regulisanje molekula kiseonika u ceo krvotok, odnosno organizam.

Pročitajte i… Idealne kombinacije hrane koje možete poneti na posao

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Getty

Foto: Guliver/ Getty images

Koža koju neko više voli da skine takođe je leglo zdravlja, odnosno – fitonutrinata koji pospešuju cirkulaciju i izvrsno deluju na poboljšanje rada mozga.

Ukoliko patite od zatvora, vlakna iz patlidžana biće pun pogodak za vaš problem, jer obilje vlakana neće samo pospešiti probavu već će ubrzo početi da “tera” toksine iz probavnog trakta.

Pročitajte i…Zašto je plavi patlidžan dobar za metabolizam?!

Patlidžan je osim toga i lekovit – a njegova primena u kulturama širom sveta je različita – u Nigeriji ga, na primer, koriste kao kontracepciju, u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste ga za lečenje bolova, kostobolje, neuralgije, gastritisa, želučanih problema, a primenom izvan leče se reume, opekotine, crvenilo kože.

Zbog svega toga pomalo je nejasno zašto patlidžan sam po sebi nije popularniji i zastupljeniji u kuhinji, posebno zato što je i način pripreme zaista šarolik.

Foto: Getty

Foto: Getty

Kada je svež (a ne star i gorak) njegovo meso je nežnog ukusa i savršeno se ujedinjuje s brojnim povrćem i samim tim komotno može da zameni ulogu mesa u obroku.

Doduše, sam patlidžan neće dati potrebnu količinu proteina kao meso, ali će vam zato dati druge važne nutrijente i pregršt ideja za nešto drugačiji obrok. Jer patlidžan je odličan ako se kuva, peče, pohuje, prži, puni, pravi na roštilju ili se od njega pravi pire.

I sve to od namirnica koje, recimo sada i to, sadržava čak 88 posto – vode.

Pročitajte i…Predlog za ručak: Babure punjene tikvicama i patlidžanom


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

 

 

 

 

 

Tagovi: