Zdrava i ukusna heljda: Namirnica koju bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu

by | novembar 17, 2013

Cenjena je zbog svoje proteinske vrednosti, odličan je izvor vlakana i minerala mangana i magnezija: upoznajte se sa ovom zdravom i ukusnom, ali i nepravedno zapostavljenom žitaricom koja bi trebalo da se nađe na vašem meniju.

494f93057f95d7d

Zrno heljde je hranjivo, bogato vitaminima B-grupe i lako probavljivo. Kuva se poput pirinča, guli i od njega se pravi heljdina kaša. Mlevenjem heljdinog zrna dobija se kvalitetno brašno za palentu, odnosno mešanjem s drugim žitaricama heljdino brašno je posebno pogodno za izradu hleba i peciva.

Heljda često služi kao zamena za rižu ili se priprema kao kaša. Brašno od heljde može imati tamniju ili svetliju boju. Od heljdinog brašna prave se palačinke koje su prava poslastica. Takođe, postoji med od heljde koji je vrlo taman i aromatičan.

Heljda je stigla u Evropu u kasnom srednjem veku. Potiče iz Azije, gde se upotrebljavala za proizvodnju hleba. Heljda je danas najpopularnija u Rusiji i Poljskoj gde igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji. Takođe, dosta se koristi u SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji koja je poznata po palačinkama od heljdinog brašna.

Cenjena je zbog svoje proteinske vrednosti, odličan je izvor vlakana i minerala mangana i magnezijuma. Heljda bi svakako trebalo da se nađe što češće na vašem jelovniku jer je bogata dijetalnim vlaknima, mineralima, kao što su fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima, smanjuje nivo šećera u krvi.

Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične.

Otkriveno je da heljda smanjuje visoki pritisak i holesterol, te održava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Izvor: Zena.hr

Tagovi: