Najbolje namirnice za jun

by | jun 5, 2014

Nakon zime i malog izbora voća i povrća, pijace su svakim danom sve šarenije, a izbor sve bolji. Evo top pet namirnica koje morate iskoristiti u junu.

namirnice

Vreme je da se zimsko voće i povrće stavi na listu čekanja jer na red dolaze slasne namirnice poput trešanja, jagoda ili pak krastavaca i tikvica.

Trešnje
Prepune antioksidansa i s malo kalorija, trešnje su svakako na listi najboljih namirnica u junu. Zbog svojih nutrijenata trešnje nam pomažu kod nesanice i štite srce, a bogate su i likopenom, vitaminom C i vlaknima.
Krastavci
Sa sastavom vode od 96 odsto malo koja namirnica može da hidrira organizam kao krastavac. Takođe su bogati vitaminima C, A i K, a sadrže i magnezijum, kalijum i jako malo kalorija. Osim u salatama, ne zaboravite da se krastavci mogu kuvati kao varivo ili od njih pripremiti hladnu supu.

Bamija
Možda nije poznata kao krastavci ili trešnje, ali bamija je jednako zdrava i ukusna. Takođe je odličan izvor vlakana, vitamina A, B6, C i K kao i magnezija i kalijuma. Možete je pripremiti kao povrće s mesom, u varivu ili pohovati kao tikvice.
Jagode
Ukusne i sočne jagode sada su verovatno najtraženije jer upravo traje njihova sezona. Sočne jagodice inače imaju puno vitamina C i B6, a jedna šoljica ima samo 49 kalorija. Neke studije čak su pokazale da su jagode odlična namirnica za one koji žele da smršaju jer imaju nutritivne sastojke koji ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Tikvice
U 100 grama sirovih tikvica naći ćete samo 16 kalorija, a bogate su vitaminima i vlaknima odnosno manganom i vitaminom C pa su vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Možete ih pripremati na puno načina, od kombinacija s pirinčem, kao punjene tikvice ili ih pohovati kao palačinke.

Izvor: zena.blic.rs

Tagovi: