Najčešće greške koje činimo kada pravimo salatu

by | novembar 20, 2014

Porcija salate ne može biti zdrav i nutritivno bogat obrok ukoliko sastojci ne zadovoljavaju najvažnije komponente hranljivosti i svežine.

pravljenje salate

Listovi salate, nekoliko komada piletine i kupljeni preliv nikako ne prolazi kao pametan obrok. Otkrivamo greške koje najčešće činimo prilikom pripreme salate i kako ih izbeći.

1. Odabir povrća koje brzo uvene

Salate u kojima su glavni sastojci zeleni listovi kristalke najčešća je greška koju činimo, naime popularna vrsta salate u sebi ne sadrži hranljive sastojke, a jedina prednost joj je količina vode. Stoga je poželjno kristalku zameniti zelenim lisnatim povrćem bogatim vlaknima i hranljivim sastojcima poput kelja, spanaća.

2. Ograničavate se nutritivno siromašnim namirnicama

Osim ribe, pokojeg komada piletine i zelene salate s kojima ste mišljenja kako ste ispunili kvotu nutritivno hranljivog obroka, zapravo ste uradili jako malo. Naime sastojci poput feta sira, maslina, orašastog voća, grejpa, kruške, sočiva obiluju vlaknima, mineralima i vitaminima koji će vam produžiti osećaj sitosti.

3. Premala ili preterana količina proteina

Brojni biraju salate bez proteina ili s preteranomm količinom proteina poput jaja, piletine i sira u istom obroku. Naime ni jedan od ova dva izbora nije pametan, protein je važna komponenta salate jer podstiče sitost, ubrzava metabolizam i nužna je sirovina za izgradnju brojnih komponenti u telu. S druge strane, višak proteina telo šalje na masne ćelije pa dolazi do gojenja. Mera proteina poželjna u salati je pola šoljice sočiva i pasulja, 100 grama belog mesa, pola šoljice sira ili jedno jaje i tri belanca.

4. Izbegavanje dobrih masnoća

Pravilo kojeg se brojni pridržavaju je izbegavanje dodatka masnoća u salate, pri čemu je pogrešno eliminisati sve vrste masnoća. Naime poznato je kako ishrana bogata zdravim mastima i konzumacija takvih rešava potrebu za nezdravim mastima. Plava riba, maslinovo ulje i slične mediteranske masnoće na redovnoj bazi, stopiraju potrebu za nezdravim zalogajčićima, skrobom i rafiniranim šećerom.

5. Preterano korišćenje preliva

Izbegavajte gotove prelive za salatu, jer oni sadrže veštačke sastojke. Zdravije prelive možete napraviti kod kuće i biti sigurni u obrok bez konzervansa, viška šećera i boja. Maslinovo ulje, limun, jabukovo sirće, nemasni jogurt, malo čili papričice i naribanog đumbira podariće svakoj salati zdrav i osvežavajući ukus.

Izvor: zadovoljna.hr
M.G.

Tagovi: