Najkorisnije vrste žitarica

by | mart 28, 2012

Možda niste znali, ali eksperti preporučuju 3 porcije žitarica dnevno. Stoga vam donosimo nekoliko vrsta koje su veoma korisne za vaš organizam.

Heljda sprečava pojavu kamena u žuči. Olakšava potiskivanje hrane kroz digestivni trakt, što smanjuje količinu žučne kiseline koju stvara jetra. Budući da od ove kiseline mogu da se formiraju kamenčići u žuči, zrno heljde deluje amortizujuće i normalizuje rad creva. Probajte: Umesto pirinča u jelima kao što je pilav.

Ovas održava zdravlje srca. Zrno ove žitarice bogato je beta-glukanom, vrstom biljnog vlakna koje se vezuje sa štetnim holesterolom u crevima, što omogućava njegovo izbacivanje iz organizma. Studije pokazuju da samo jedna porcija ovsene kaše dnevno snižava nivo holesterola za 21 odsto. Probajte: jedite kašu za doručak, sa iseckanim svežim voćem, semenkama ili jezgrastim voćem.

Ječam pospešuje rad digestivnog sistema. Zrno ove žitarice sadrži visok procenat biljnih vlakana koja stimulišu rast korisnih bakterija u crevima (normalna bakterijska flora). To održava zdravlje sistema za varenje i stimuliše imunitet. Probajte: Umešajte malo ječma u čorbu od povrća ili ga pomešajte sa pirinčem u nekim jelima.

Bulgar pšenica
štiti od kancera. Bogata je biljnim materijama koje snižavaju nivo estrogena u krvi, što štiti od pojave kancera dojke. Istraživanja pokazuju da žene čija je ishrana u periodu menopauze bogata biljnim vlaknima iz žitarica, smanjuju rizik od kancera za čak 41 odsto. Probajte: Umešajte kuvanu pšenicu u hladne salate od mešanog povrća.

Tagovi: