Top 5 martovskih namirnica

by | mart 18, 2013

Iako u martu baš i nemamo veliki izbor svežeg voća i povrća, ipak postoje određene namirnice bogate vitaminima, nutrijentima i vlaknima, koje možete iskoristiti kako biste vašem organizmu pružili potrebnu energiju. Otkrivamo vam Top 5 martovskih namirnica.

1. Kelj

Dostupan je tokom cele zime, a možemo ga koristiti u različitim jelima. Kelj možete jesti sirov, ili ga kratko kuvati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine i izgubiti gorak ukus. Bogat kalijumom, vlaknima i vitaminima A i C, te sadrži više kalcijuma od drugog zeljastog povrća.

2. Crveni luk

Poznato je da sve vrste luka imaju pozitivno dejstvo u borbi protiv karcinoma, a da biste iskoristili blagodati crvenog luka, u svakodnevnu ishranu uvrstite dve kašike ove namirnice. Crveni luk se najčešće koristi u salatama, te prelivima i sosevima za salatu.

3. Repa

Ovo povrće takođe sadrži kalijum, vlakna i vitamin C, te ima i antioksidativno dejstvo. Od ostalih nutrijenata, repa obilujem vitaminom K, gvožđem i kalcijumom. Osim kao varivo, možete je peći u rerni zajedno sa šargarepom i slatkim krompirom.

4. Rotkvice

Rotkvice su pravi vesnici proleća. No, svojom crvenom bojom i ljutkastim ukusom upozoravaju da se zima još nije završila. Bogate vlaknima, vitmanom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija.

5. Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka koja, kao i svo zeleno povrće, ima puno vlakana, vitamina C i K, ali je i bogata antioksidansima. No, ima visok nivo natrijuma, pa pripazite da ne dodajete puno soli.

Tekst: Life Content
Izvor: Huffington Post

Tagovi: