Zimske namirnice koje poboljšavaju zdravlje

by | decembar 11, 2012

Hladne vremenske prilike prisiljavaju nas da više vremena provodimo u kući, te konzumiramu jaku, začinjenu hranu. Ipak, i u zimskom periodu morate voditi računa o vašoj ishrani.

Izbegavanje fizičke aktivnosti i konzumiranje nezdrave hrane najlakši je put do gojaznosti. Zima je „lenja“ sezona, ali je i sezona narandži, spanaća, graška, zimske salate, cvekle i šargarepe.

1. Spanać

Ovo zeleno lisnato povrće ima mnoge zdravstvene prednosti. Pored toga što ima malo kalorija, spanać sadrži flavonoide koji imaju antikancerogena svojstva, vitamin C, vitamin E, beta-karoten, cink, mangan i druge antioksidanse koji smanjuju visok pritisak. Ono što je najvažnije jeste da spanać čisti vaše telo i doprinosi sjaju lica.

2. Narandže

Ovo voće pomaže u sagorevanju masnoća i dobijanju besprekorne i sjajne kože. Narandže su bogate vitaminom C, flavonoidima, kalijumom, folnom kiselinom, kalcijumom, jodom, fosforom, natrijumom i gvožđem. Narandža lpospešuje probavu, snižava holesterol, visok krvni pritisak, te sprečava nastanak kamena u bubregu i štiti od slobodnih radikala koji vode do starenja i oštećenja kože.

3. Kivi

Kivi ima visok sadržaj vlakana koji kontrolišu nivo šećera u krvi i sprečavaju rak debelog creva. Smatra se da kivi ima više vitamina C od narandže.

4. Grašak

Ako se probudite ujutro i osećate se loše, pojedite nekoliko zrna graška. Grašak poboljšava imunološki sistem, a takođe vas održava aktivnim. Gašak ima malo kalorija i bogat je vitaminima.

5. Cvekla

Ovo tamnocrveno povrće je vrlo hranljivo i obavezno ga uključite u ishranu. Cvekla poboljšava krvnu sliku i protok krvi u telu.

Tagovi: