„Zvezdani“ sastojak: Moćni i ukusni napitak od kurkume

by | jun 16, 2016

Možda izgleda lepo, ima veliki broj ljudi koji joj se klanjaju i prodaje se u kafićima od Beograda do Tokija, ali zlatno piće koje je okupiralo Instagram ove godine nije skromna šoljica tople kafe, već napitak od kurkume u koji se kunu brojne holivudske lepotice kao što je Gvinet Paltro.

Gugl je na osnovu brojih trendova identifikovao kurkumu kao „zvezdani“ sastojak 2016. godine, a njeno spominjanje u pretragama poraslo je za 56 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte i… Čudo prirode: 10 razloga zašto je kurkuma “kraljica začina”

Šta je zapravo ovaj zlatan napitak u koji se zaljubljenici u zdrav život kunu i da li je dobar za nas?

Svoj meteorski uspeh kurkuma duguje brojnim zdravstvenim prednostima koje nudi.

Koje su sve blagodeti ovog napitka i kako da ga sami napravite pročitajte na sledećim stranama…

A photo posted by The Nutmylk Co. (nutmylk_co) on

Kao lek se u Južnoj Aziji koristi 4.000 godina i širom sveta ljudi ga dodaju u jela sa pirinčem kao začin.

Pročitajte i… “Zlatna” mešavina od prirodnih sastojaka obara krvni pritisak i štiti imunitet

Međutim, ovaj napitak od kurkume ne samo da ima lekovita i antiupalna svojstva, već je zapravo i odlična zamena za kafu, a postoje brojni načini na koji se može spremiti.

Jedan od najvećih zagovornika zdravstvenih prednosti kurkume jeste Gvinet Paltro koja svoj napitak sprema od bademovog mleka, đumbira, šećera i kokosovog ulja.

Pročitajte i… Sedam moćnih začina koji sprečavaju rak

Drugi preporučuju korišćenje različitih vrsta mleka, a dodatno bogatstvo ukusa pruža i dodavanje meda.

Iako se mlevena kurkuma koristi u pripremi brojnih jela i soseva, a sada i ovog napitka, tokom istorije korišćena je kao antioksidans i zbog svojih antiupalih i antikancerogenih svojstvava.

Evo kako da napravite svoj čudesan napitak od kurkume:

Pročitajte i… Promenite ih odmah! Ove loše životne navike izazivaju rak

Najbolje bi bilo koristiti osušeni koren kurkume, ali podjednako dobra alternativa jeste i prah koji ćete dodati mleku i pustiti da cela smesa proključa. Nakon toga dodajte mleko i med i promešajte. Kao dodatak za bolji ukus možete koristiti i đumbir i cimet.

Tagovi: