Categories ZDRAVLJE

Istina o količini vode potrebnoj našem organizmu

Mit je da je našem organizmu potrebno 8 čaša vode dnevno, jer je svačiji organizam različit i prema tome imamo različite potrebe i za vodom. Naučnici smatraju da je najbolji način da otkrijemo koliko nam vode treba da oslučkujemo sopstveni organizam. 

Dokazano je da kada je našem organizmu dosta vode, poćinjemo teško gutati, stoga oslušnite šta vam vaše telo govori.

Potrebno je raditi ono što vaš organizam traži. Pijte vodu kada ste žedni, a ne po utvrđenom rasporedu.

Naučnici su od 20 ispitanika zatražili da piju vodu u dve situacije: Posle napornog treninga, kada su bili žedni, i nešto kasnije kada se njihov organizam već zasitio vodom. U drugom  slučaju ispitanici su morali uložiti 3 puta više napora da popiju zadatu količinu vode, jer u situaciji kada je telo primilo dovoljnu količinu vode, refleks  gutanja postaje sputan.

Našem organizmu potrebna je hidratacija, ali samo u merama normale, tako da većina mitova koji počinju sa “trebalo bi” padaju u vodu.

Važno je da znate da prekomerna konzumacija vode može dovesti do oticanja pojedinih delova tela, što postepeno dovodi do grčeva mučnine i nesvestice.

Pročitajte i…10 zdravih svojstava krastavca

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

 Foto: Thinkstock

Autor: T.V.

1 komentar

  1. Cinjenica je da vecina ljudi, ipak, pije manje vode nego sto je potrebno organizmu. A voda je veoma vazna, kako bi se toksini i metaboliti izbacili iz organizma, umesto da se zadrzavaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA