Categories Iz prirode

Crni luk – super lek protiv bronhitisa

Mala deca i pušači najpodložniji su bronhitisu, koji, ako se neadekvatno leči, može nepovratno da ošteti ceo respiratorni sistem.

crni luk

Bronhitis je upalna bolest sluznice donjih disajnih puteva, najčešće izazvana virusima, mada mogu da ga uzrokuju i bakterije. Iako nije reč o oboljenju opasnom po život, potrebno je konsultovati se sa lekarom koji će, u zavisnosti od porekla bolesti, odrediti odgovarajuću terapiju. Češći je kod male dece i pušača, a ukoliko se ne primeni adekvatno lečenje, traje dugo i dovodi do neizlečivih promena na bronhijama. Pritom, osim što poprima hronični oblik i uzrokuje konstantan kašalj, stvara sklonost novim oboljenjima disajnog sistema.

Kako ga razlikovati od prehlade?

Glavni simptom bronhitisa jeste kašalj, obično prisutan i u slučaju prehlade, pa je u početku teško postaviti pravilnu dijagnozu. Kašalj može biti suv ili praćen iskašljavanjem žućkastozelenkastog šlajma, a u slučaju veće količine sekreta dolazi i do otežanog disanja. Bolesnici se obično žale na bol iza grudne kosti, malaksalost i gubitak apetita, temperatura je povišena i najčešće se kreće između 37,2 i 38 stepeni, ali pada nakon nekoliko dana.

Kako se leči?

Bronhitis se leči slično kao prehlada, uz pojačan unos tečnosti, mirovanje, zdravu ishranu koja će ojačati imunitet, provetravanje prostorija, čajeve. Ukoliko je reč o virusnoj infekciji, antibiotici nisu potrebni, dok je u slučaju bakterijske upale neophodno uvođenje te vrste lekova. Ako se na vreme i na pravi način leči, akutni bronhitis ne ostavlja posledice.

Komplikacije

Najozbiljnija komplikacija bronhitisa jeste pneumonija, odnosno upala pluća. Ukoliko do toga dođe, lečenje zahteva antibiotsku terapiju, često kombinaciju više lekova. Kod mlađih i zdravih osoba traje oko nedelju dana, kod starijih i hroničnih bolesnika i duže, čak je ponekad potrebna hospitalizacija

Terapija crnim lukom

Esencijalno ulje, koje crnom luku daje specifičan miris, prirodni je rastvarač sluzi (mukolitik), a osim toga olakšava iskašljavanje i ima antibakterijsko dejstvo. Ovo zdravo povrće najdelotvornije je kada se jede presno, a toliko je moćno da rezultate daje čak i samo udisanje njegovog mirisa.

Očistiti i oprati veliku glavicu crnog luka i zaseći je nožem u obliku krsta, do dubine 5-6 mm. U emajlirani lonac sipati pola litra vode, pa staviti luk i kuvati ga na tihoj vatri (tek da vri) toliko dugo dok ne ispari polovina vode. Prilikom kuvanja, lonac ne treba poklapati. Dobijeni čaj imaće braonkastu boju i ukus šerbeta. Piti pre i posle doručka i ručka, a poslednja šolja uzima se pred spavanje. Prve nedelje piti tri puta dnevno, druge ujutro i uveče, a treće samo uveče pre odlaska na počinak.

Vitaminski kokteli

Protiv upale bronhija pomaže sok od šargarepe ili koktel od 3 dl soka šargarepe i po 1 dl soka od cvekle i krastavca. Blagotvorno deluje i koktel od 2,5 dl soka šargarepe i 2 dl celera, kao i narendani ren preliven sveže isceđenim sokom limuna (uzimti tri puta dnevno po kašika). Mešavina meda i soka limuna, ako se uzima svakih sat vremena, veoma je koristan lek protiv bronhitisa. Pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama nikako se ne savetuje.

Mešavina bilja i meda

Kašiku mešavine od podjednakih količina anisa, lista belog sleza i majčine dušice kuvati dva minuta u 3 dl vode, ostaviti da odstoji 10-15 minuta pa procediti. Dobro zasladiti medom i dodati sok od limuna. Piti po šolju toplog čaja pre svakog obroka.

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA