Categories Iz prirode

Još nikada niste čule za blagotvorni islandski lišaj čaj, ali morate da ga probate

Bilo da ga koristite u obliku čaja, sirupa ili kapsula, islandski lišaj čaj provereno elimiše sve respiratorne tegobe u vrlo kratkom vremenskom roku. Uz njega se bolje iskašljava šlajm i lakše se diše. Idealan je za mališane, sklone prehladama u zimskom periodu, ali pomaže i odraslima, jer jača imunitet i krepi organizam posle virusa.

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Islandski lišaj najviše podseća na mahovinu, nema cvet i struktura mu nije podeljena na koren stablo i list. Izvor je joda, kao i vitamina A, B1 i B12. Sadrži i lihenin, izolihenin, polisaharide rastvorljive u vodi i lihensterinska kiselina, koja deluje kao antibiotik jer sprečava širenje bakterija. Prirodni je melem za disajne puteve. Zahvaljujući sluzi, koje u sastavu ima preko 50 posto, podstiče sazrevanja sekreta i iskašljavanje. Preporučuje se u slučaju svih vrsta prehlada, upale pluća i grla, kašlja, bronhitisa, promuklosti, gingivitisa i tuberkuloze, a dobra je i za lečenje pneumonije.

Ovaj čaj pomaže i kod lečenja čira na želucu i dvanaestopalačnom crevuDelotvoran je u lečenju gastritisa, olakšava varenje, smanjuje nadutost, mučnine i povraćanje, a pomaže i kod hronične dijareje. Takođe, veoma je koristan za trudnice, jer ublažava mučnine i povraćanje, a preporučuje se i dojiljama.

Pročitajte i … Domaće je najbolje: Ovaj sirup leči svaki kašalj, a pritom je i ukusan

Kliknite na sledeću stranicu …

4 komentara

  1. Veliki sam ljubielj cajeva, nikada nisam imala prilike da ga probam, ali ako negde budem videla islandski lisaj caj necu oklevati da ga pobam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA